Реєстрове кандидатство

22.10.2009

Учора вранці в Центральну виборчу комісію занесли документи Анатолій Гриценко та Арсеній Яценюк — політики молодої генерації, які на виборах претендуватимуть на один електорат. Утім члени парламентської фракції «Наша Україна — Народна самооборона» виявилися не першими: ще у вівторок ввечері у ЦВК подав документи молодший і спритніший — Олег Рябоконь, 1973 р.н.

 

З одного кореня

Олег Рябоконь — відомий в Україні юрист. Свого часу його назвали «кращим правником року», зараховували до еліти топ–менеджерів. Рябоконь — один із засновників компанії «Магістр і партнери» (нині — Magisters). Цю компанію пов’язують з іменами заступника міністра юстиції, екс–депутата від БЮТ Євгена Корнійчука та депутата–«тимошенківця» Сергія Власенка.

На початку вересня фірма Magisters поширила заяву, в якій повідомила, що Рябоконь виходить із компанії та юридичного бізнесу. Тепер він сплив як кандидат у президенти. Чи не буде він технічним кандидатом Тимошенко, запитують спостерігачі?

«Перший непрохідний» — другий

Анатолій Гриценко приніс документи у ЦВК учора з самого ранку. «Я сьогодні відчуваю себе добровольцем у військкоматі, — зізнався голова руху «Громадянська позиція». — Я оголошую війну державі, яка знущається з громадян, оголошую себе ворогом країни, в якій грабують та вбивають людей. Зламавши їй хребет, ми разом збудуємо іншу Україну».

Гриценко сказав, що першу перемогу вже здобув — коли через інтернет було зібрано 2,5 млн. грн. для реєстрації кандидатом. Програма екс–міністра оборони має назву «Присягаю народу України!» Гриценко каже, що протягом кампанії не витрачатиме час на «непотрібні дискусії» з опонентами, а спілкуватиметься з людьми.

Яценюк теж пішов на фронт

На відміну від Гриценка, Арсеній Яценюк вніс заставу розміром у 2,5 мільйона гривень із власної кишені. А от виборчу кампанію лідер «Фронту змін» планує проводити як за рахунок особистих коштів, так і переказів від прихильників. «У нас на сайті є сотні прізвищ і назв компаній, які вже внесли гроші у нашу громадську організацію», — розповів Яценюк. Він повідомив, що найменший внесок становив кілька гривень, а найбільший — мільйон.

На запитання, чому він не зняв свої білборди, які в ці дні суперечать нормам закону про вибори, Яценюк відповів: інформаційна кампанія «Фронту змін» не є передвиборчою агітацією, «там немає ні фотографій, ні рекламних написів». Водночас організація звернулася до підрядників із проханням... своєчасно демонтувати інформаційні матеріали. «У мене вища юридична освіта, я сам дію винятково у межах закону і нікому не раджу обходити закон», — видав парадокс Яценюк.

Сльози і час Литвина

Володимир Литвин сьогодні може стати першим «партійним» кандидатом, якщо його не випередить Петро Симоненко. Литвина висунули вчора на з’їзді Народної партії. Як оголосив нардеп Сергій Гриневецький, кандидатуру підтримали одностайно.

Після цього перед делегатами виступили молоді гімнасти під музику Георгія Свиридова «Врємя впєрьод» — тієї самої, із заставки радянської програми «Врємя». Діти тримали плакат із написом «Час Литвина».

З’їзд мав продовжитися виступом Литвина. Але, вийшовши на сцену, спікер... заплакав. Делегати оплесками намагалися підтримати голову, влаштували тривалу овацію навстоячки — і тільки тоді Володимир Михайлович опанував себе та почав виступ. Пояснюючи причини такого хвилювання журналістам, Литвин зізнався: «Мені передали рушник, вишитий моєю старенькою матір’ю». Рушника на сцені подарувала однокласниця, з якою Голова ВР сидів за однією партою.

Один із найпомітніших месиджів виступу — Литвин пропонує змінити підхід до зовнішньої політики, відновити тісну співпрацю з країнами колишнього СРСР. Напередодні він заявив ще й про те, що Чорноморський флот РФ треба залишити в Україні й після 2017 року, а ще кількома днями раніше — що Україна має вступити до ЄЕП.

Далі — більше

Фаворити рейтингів — Віктор Янукович і Юлія Тимошенко — почнуть виборчу кампанію в уїк–енд. Лідер Партії регіонів збере свій з’їзд у п’ятницю ввечері в Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті, 15. Початок — о 18–й, а вже через годину — «святковий концерт».

Тимошенко піде на вибори теж із музикою. Вона проведе з’їзд на... майдані Незалежності. Гігантську сцену монтують на головній площі країни іще з минулих вихідних. Біля монумента Незалежності виступить плеяда поп–зірок, яких зібрала на свою підтримку лідерка БЮТ.

До речі, за деякими даними, довіреною особою Тимошенко стане екс–Президент Леонід Кравчук, член СДПУ(о).

Віктора Ющенка висуватимуть у перших числах листопада на з’їзді партії «Наша Україна».