Невеселі старти

20.10.2009
Невеселі старти

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Учора — за 90 днів до дня голосування, як і передбачає законодавство, — кампанія з виборів Президента стартувала офіційно. І вчора ж було порушено одне з перших виборчих правил — те, що дозволяє кандидатам агітацію лише з моменту реєстрації їх Центрвиборчкомом. Натомість у понеділок над Україною й далі висіли величезні бігборди і розтяжки з гаслами потенційних кандидатів у пезиденти Тимошенко, Януковича, Яценюка, Тигіпка, Гриценка, Тягнибока, Литвина та ін. Моніторинг, проведений Комітетом виборців України, засвідчив, що зовнішня реклама, за нечисельними винятками, залишилася всюди.

 

Нема кого карати

«ЦВК може застосовувати санкції до кандидатів, але кандидатів зараз нема, — розповів про колізію голова правління КВУ Олександр Черненко. — Закон передбачає одне, але не передбачає санкцій. Тому ми можемо апелювати лише до моралі політиків. Ми не плекали особливих ілюзій, але сподівалися, що хоча б один вчинить так, як вимагає закон, хоча б із тих, хто говорить про моральність. Але всі до одного, за невеликими винятками, не зняли».

Кого вважати винним — комунальні служби, рекламні агентства, кандидатів? Черненко каже, що це ситуація, в якій нема крайнього. «Насправді рекламні служби, якщо не хочуть санкцій, то мали б про це подумати. «Комунальники» теж мали б виконувати закон, але треба врахувати, що бігборди — не їхня власність… Насамперед, про це мали б дбати штаби: вони замовляли рекламу і чудово знали, що це дозволено лише до 19 жовтня», — відзначив Черненко.

Голова КВУ вважає: це все одно, що випустити боксерів різної вагової категорії на ринг перед стартом двобою — без раундів, без правил. «Потім вони розійдуться по кутках, пролунає гонг — і почнеться бій уже за правилами. Але в когось уже печінка відбита, комусь носа зламали», — жартує Черненко.

Вона — ЦВК — працює

Центральна виборча комісія, зібравшись на засідання у складі 15 осіб, утворила 225 територіальних виборчих округів — в усіх областях, Автономній Республіці Крим, містах Київ та Севастополь.

Раніше — у вересні — ЦВК уже визначила кількість територіальних округів у кожному регіоні. Всі ці рекомендації передали регіональним органам влади. «З урахуванням їх пропозицій й утворені територіальні округи», — переказує УНІАН слова заступника голови Центрвиборчкому Андрія Магери.

Як уже повідомляла «УМ», у деяких регіонах місцева влада перекроювала межі колишніх округів і переносила їх осідки, аби мати можливість краще контролювати «невигідні» ділянки та створювати можливості для маніпуляцій. Зокрема, так було на Луганщині.

Перебіг кампанії

Наступний крок — висування кандидатів на пост Президента. Цей етап розпочинається вже сьогодні і триватиме до 6 листопада. Право на висування кандидатів на пост Президента мають політичні партії, виборчі блоки політичних партій, а також громадяни України шляхом самовисування. Підписи вже непотрібні, головна вимога — застава в сумі 2,5 млн. грн.

Центральна виборча комісія ухвалює рішення про реєстрацію кандидата або про відмову в реєстрації протягом п’яти днів з дня прийняття документів.

До 27 листопада мають створити окружні комісії. До 21 грудня — дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць.

До 25 грудня має бути затверджена форма і текст виборчого бюлетеня, до 27 грудня — списки виборців передають у ЦВК. До 1 січня кожен виборець має отримати іменне запрошення на вибори. До 13 січня відбувається передача уточнених списків виборців окружним виборчкомам.

Проведення передвиборної агітації стартує наступного дня після реєстрації кандидата Центрвиборчкомом і закінчиться о 24–й годині останньої п’ятниці перед днем виборів, тобто в ніч із 15 на 16 січня 2010 року. Саме голосування відбуватиметься 17 січня 2010 року з 8.00 до 20.00.

Президент спрямовує

Президент Віктор Ющенко учора зі свого боку підписав власний указ — «про забезпечення реалізації конституційних виборчих прав громадян України, прозорості та відкритості виборчого процесу». Чинний глава дер­жави Ющенко доручив центральним і місцевим органам влади забезпечувати недопущення під час підготовки та проведення виборів «будь–якого незаконного втручання у виборчий процес, проявів адміністративного тиску, упередженого ставлення до кандидатів на пост Президента... використання посадовими і службовими особами... підтримки окремих кандидатів».

Ющенко також доручає створити рівні умови для роботи ЗМІ. Мінфіну належить забезпечити фінансування виборів у визначені законом строки та в повному обсязі.

«Цей указ спрямований на відкритість і прозорість виборчого процесу. Найважливішим для Президента є збереження демократичних цінностей, зокрема щодо свободи вибору», — розповіла на прес–конференції заступник глави секретаріату Президента Марина Ставнійчук. Вона зауважила, що сьогодні окремі законодавчі норми обмежують інститути спостереження за ходом виборів, відтак Президент вважав за доцільне видати акт, спрямований на забезпечення конституційних виборчих прав громадян.

«Дійсність чорніша за передбачення»

Уже зараз, на початку кампанії, експерти Комітету вибор­ців констатують у більшості учасників президентських перегонів відсутність політичної волі на проведення демократичних, прозорих та чесних виборів. Також у КВУ стурбовані вкрай низькою культурою політичної дискусії. Зокрема, голова КВУ Олександр Черненко вважає, що в Україні якраз на офіційному старті виборів почалася війна компромату, і яскравий приклад цього — скандал із педофілами. Голова КВУ каже, що політикам і мас–медіа треба діждатися офіційних результатів розслідувань і не радить використовувати цю неприємну історію в політичних баталіях.

«Усі наші «чорнушні» прогнози справджуються. Нам часто кажуть, що ми малюємо страшні сценарії. Але дійсність деколи виявляється чорнішою. Міра цинізму наших (а часто — не наших) політиків настільки висока, що можна очікувати чого завгодно», — підкреслив Черненко. Він висловив жаль, що суспільство годують скандалами і позбавляють змістовної політичної дискусії.

Чи йти у відпустку?

Учора в політикумі почали обговорювати тему, чи повинні держслужбовці йти у відпустку на час виборчої кампанії.

Високопосадовці, які балотуються на пост Президента України, не зобов’язані цього робити, запевнила на брифінгу Марина Ставнійчук. Вона нагадала, що існує рішення Конституційного Суду, згідно з яким передвиборча відпустка для кандидатів у президенти, в тому числі й тих, які займають найвищі державні посади, є необов’язковою.

Водночас юрист Ставнійчук (представник Президента в ЦВК і КС) підкреслила, що кандидати мають чітко розділяти свою посадову діяльність і діяльність як кандидата у президенти.

Правила гри може бути змінено

У Конституційному Суді вчора тривав розгляд подань щодо конституційності окремих положень Закону «Про вибори Президента у редакції, прийнятій парламентом 21 серпня. Рішення могло з’явитися вже до вечора.

За даними газети «Дзеркало тижня», КС ще до вихідних мав проект рішення щодо нової редакції закону про вибори Президента, і п’ять положень документа могли бути визнані неконституційними.

Зокрема, суд вважав, що не відповідає Основному закону норма, згідно з якою право участі у виборах за межами країни мають тільки громадяни, які перебувають на консульському обліку в дипломатичних представництвах України. Також не пройшли перевірку КС заборона на участь у роботі виборчих комісій громадян, які не проживають у межах конкретного виборчого округу, та відмова від розгляду ЦВК і судами скарг у день голосування.

Крім того, КС начебто був готовий визнати неконституційною передачу даних виборчого реєстру політичним партіям, які мають фракції у Верховній Раді. При цьому, як стало відомо «Дзеркалу тижня», відповідні політичні структури вже встигли отримати інформацію з реєстру.

 

ЦІНА ПІАРУ

Українські телевізійники оприлюднили в офіційних газетах розцінки на ефірний час для передвиборної агітації.

Розцінки «Інтера» коливаються від 67 грн. за секунду в найменш рейтинговий час (третя–п’ята година ранку) до 2667 грн. у вечірньому ефірі. «Студія «1+1» візьме з кандидатів у президенти за секунду реклами від 235,22 грн. рано–вранці в будні до 2338,42 грн. — ввечері.

Ефірна секунда «середньостатистичного» «Нового каналу» обійдеться кандидатам усього в 1 грн. за нічний ефір у будень і 978,39 грн. — у період з 20:00 до 21:00.