«Залюблений» народ і депутатські «жертви»

07.10.2009
«Залюблений» народ і депутатські «жертви»

Учора депутати з Партії регіонів нарешті взялися за виконання своїх безпосередніх обов’язків. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Працювати у народних депутатів входить у звичку. Учора вони не лише прорвали блокаду й результативно голосували, а й забезпечили собі «безблокадну» роботу щонайменше до кінця поточного тижня. Звісно, якщо не знайдеться інша причина для захоплення трибуни на зміну «головній проблемі» останніх кількох місяців. Процес підвищення соціальних стандартів, на якому так наполягали «блокувальники» з Партії регіонів, зрушив з мертвої точки: 259 голосами «за» парламетарії проголосували за ухвалення відповідного законопроекту. Проект, щоправда, не зовсім той, підвищення не зовсім таке, і голосували поки що тільки за основу. Зате з глухого кута вийшли, такі–сякі залишки обличчя перед народом зберегли й навіть почали розглядати проект бюджету на наступний рік.

 

Біля трибуни стало тихо

«А я знаю? Мені скажуть — я блокую, не скажуть — не блокую», — знизував плечима один із рядових «регіоналів» у відповідь на прохання «без диктофона» розповісти, яких таких домовленостей досягла Партія регіонів, що її «бійці» зранку до трибуни навіть не підходили. Ті ж представники найбільшої опозиційної фракції, які все знають, правду однаково б сказали. «Ми сподіваємося, що сьогодні буде ухвалений закон про підвищення соцстандартів», — пояснила Ганна Герман, натякнувши на «досягнення певних компромісів».

Та спершу народним обранцям належало змінити процедуру голосування за підвищення соцвиплат. Нагадаємо, минулого пленарного тижня коаліція домоглася, щоб голосування за це питання проходило в поіменному режимі — почерговим підніманням рук. «Регіонали» цю перспективу сприйняли вкрай обурено, розуміючи, що таким макаром більшість за надмірне навантаження на бюджет не проголосує, а їхня фракція ганебно не дорахується кількох десятків голосів відсутніх у залі нардепів. Відтак трибуну знову заблокували, а до своїх вимог Партія регіонів додала наполягання голосувати звичним натисканням кнопок.

З цього вчора й почали, 350 голосами включивши до порядку денного внесену Головою Верховної Ради Володимиром Литвином постанову «Про деякі заходи щодо правового забезпечення діяльності ВР». От тільки саму постанову негайно провалили: окрім пункту про зміну способу голосування, спікер включив до неї пункт про неприпустимість блокування роботи парламенту. Спроби Литвина повернутися до розгляду цього питання теж зазнали голосувальної невдачі. Хоча і за основу проект дружно ухвалили, й окремо кожен пункт підтримали значно більше, ніж необхідних 226 голосів (навіть Партія регіонів смиренно проголосувала за заборону блокування), а в цілому — ніяк. Блок Тимошенко «застрайкував».

«Ця ситуація яскраво продемонструвала, що насправді не «Регіони», які блокують трибуну, а урядовий Блок Тимошенко не хоче, щоб парламент працював», — зробив висновок заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов. За його спостереженнями, «БЮТ був реально розчарований тим, що сьогодні Верховна Рада запрацювала».

Мова цифр проти популізму

Наступний крок — голосування за підвищення соціальних стандартів. Конкретно — проект закону представника Блоку Литвина Олега Зарубінського. Цей варіант значно м’якший, ніж ті, що їх раніше пропонували «Регіони».

Кнопки «за», окрім 170 «регіоналів», натиснули троє БЮТівців, 39 «НУНСівців», 26 комуністів (Адам Мартинюк згодом обурювався, що кнопка не спрацювала), один позафракційний і всі 20 «литвинівців». Проект відправили на друге читання, скоротивши відведений на його підготовку термін із двох тижнів до семи днів.

Судячи з того, що член бюджетного комітету від БЮТ Олег Ляшко назвав цей законопроект «злочином проти народу і дер­жави», проурядові депутати намагатимуться завадити ухваленню його в цілому. Можливо, навіть блокуванням.

Принаймні автор ініціативи такого повороту подій не виключає. «Це можливо, але не думаю, що так станеться. По–моєму, всі хрестоматійні блокувальники у Верховній Раді вже зрозуміли, що це впливає на їхній рейтинг тільки негативно», — вважає Олег Зарубінський. Подальші перспективи свого дітища він назвав «можливо й не ідеальними, але робочими»: «Думаю, що буде багато охочих змінити цифри, які я запропонував, але в ідейному плані проти збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму навряд чи хтось заперечуватиме, як і проти моєї ідеї робити це покроково, акумулюючи певні гроші щокварталу, а не беручи їх з повітря».

Компромісний законопроект передбачає, що з 1 листопада 2009 року прожитковий мінімум на одну людину буде встановлений на рівні 701 грн. і поступово зростатиме до 1 грудня 2010 року, коли сягне 875 грн. Мінімальна зарплата з 1 листопада мала б становити 744 грн., далі — більше, а з 1 грудня 2010–го — 922 грн. Проте більшість навіть далеких від симпатій до уряду парламентаріїв називає ці цифри нереальними.

Зокрема, такої думки дотримується Ксенія Ляпіна, яка кнопку «за» натиснула. «Наша група «За Україну!» підтримала цей законопроект тільки за основу, і ми на цьому наголошуємо, — пояснила «УМ» пані Ксенія. — Успіх чи неуспіх його остаточного ухвалення залежить насамперед від того, наскільки серйозно проект підготують до другого читання, чи будуть проведені розрахунки, наскільки вони будуть доказовими, реалістичними і корелюватимуться з бюджетом».

За словами Ляпіної, якщо проект і надалі залишиться в нинішньому вигляді, група «За Україну!» за нього «однозначно не голосуватиме». «Підвищувати соціальні стандарти, безперечно, треба, але розумно, на принципах економічних розрахунків, а не популізму, — наголошує Ляпіна. — Я проти того, щоб користуватися цим питанням винятково як інструментом політичної боротьби у змаганні за те, хто більше любить народ. Та народ залюбили вже до такої межі, що як вивести на майдан трьох–чотирьох депутатів будь–якої фракції й розстріляти, то всі це підтримають і з великим задоволенням прийдуть подивитися на страту. Треба вже припиняти люмпенізацію населення і говорити з народом мовою цифр, мовою економіки. Бо країна змінилася, люди тепер готові до серйозної розмови, а істеблішмент цього не помітив».

До блокування штовхав БЮТ?

«УМ» спробувала з’ясувати в нардепів, чому парламент розблокували саме сьогодні, адже законопроект Зарубінського внесений на розгляд ВР уже більше місяця тому, але раніше то голосів для його ухвалення бракувало, то коаліція наполягала на поіменному голосуванні..

«А просто «регіоналам» треба було якось красиво вийти з цієї ситуації, — вважає БЮТівець Сергій Міщенко. — У другому читанні, думаю, багато членів фракції Партії регіонів можуть і не проголосувати за цей закон. Тобто головне — не результат, а процес. Вони минулого тижня отримали соціологічні викладки, згідно з якими їхні дії підтримує тільки 2,5 відсотка населення. Кожен день блокування — це втрата в рейтингу, а це — найстрашніше для будь–якої політичної сили. А закон відверто популістський, це всі знають, і я дуже скептично ставлюся до перспектив його остаточного ухвалення».

На запитання, чи може Блок Тимошенко заблокувати трибуну, якщо буде зрозуміло, що закон таки ухвалять, Міщенко зауважив: «У нашій політиці, на жаль, можливо все. Але не треба забувати, що заблокувати дуже легко, а розблокувати — дуже важко».

Чи буде нова конфігурація більшості

«Голос» Партії регіонів Ганна Герман на запитання «УМ», чи справді розблокувати трибуну їх змусило падіння рейтингу, кілька разів повторила що ПР «знає, як багато втратила через блокування, але заради людей готова на такі жертви». «Я вірю, що наша позиція буде зрозумілою суспільству, й воно оцінить і підтримає її. А переговори з колегами по парламенту ми вели постійно, та лише сьогодні нам вдалося досягти компромісу», — запевнила пані Ганна.

Її колега Олександр Єфремов додав: «Раніше, щойно ми виходили на якийсь конструктивний рівень у переговорах із меншими фракціями, БЮТ робив усе, щоб знову підштовхнути нас до блокування трибуни. Але сьогоднішнє голосування показало, що в парламенті складається нова конфігурація більшості. І якщо раніше для ухвалення рішення нам доводилося домовлятися з фракцією БЮТ, яка постійно могла нас «кинути», то тепер ці домовленості вже непотрібні. Бо інші депутати розуміють, що далі чинити дурниці просто неможливо, і разом із нами об’єднаються довкола законів, ухвалення яких украй потребує держава».

При цьому Єфремов не виключає, що в разі, якщо в цілому законопроект Зарубінського не набиратиме голосів, фракція ПР знову заблокує трибуну.

У свою чергу розгніваний перший віце–прем’єр від БЮТ Олександр Турчинов звинуватив «регіоналів» і Президента у змові задля погіршення стану економіки та спрогнозував, що після ухвалення закону в цілому Віктор Ющенко підпише його негайно — аби Тимошенко було гірше.

Ціни на ліки «заморозять»

Надалі робота парламенту пішла як по маслу. Нардепи дружно ухвалили постанову про те, що кошти, зекономлені зі скорочення зарплат високопосадовців, підуть на підвищення соцстандартів. Пропозиція комуністів запровадити мораторій на підвищення тарифів на житлово–комунальні послуги, ліки, газ та інші товари першої необхідності спершу не набрала достатньої кількості голосів.

Раніше фракція КПУ наполягала на тому, що не голосуватиме за підвищення соціальних стандартів без запровадження такого мораторію, але вчора чомусь передумала. Як припустила Ксенія Ляпіна, «мабуть, на їхнє рішення вплинуло скорочення зарплати через блокування». Та згодом парламент ухвалив за основу проекти постанов про мораторій цін на лікарські засоби (автор Петро Симоненко) і про «державне регулювання цін на споживчі товари, які мають суттєве соціальне значення для населення» (Литвин).

Вечірнє засідання парламентарії планували повністю присвятити розгляду бюджету на 2010 рік, прогнозуючи, що з огляду на ймовірне підвищення соцстандартів відправлять його на доопрацювання в Кабмін.

А «для затравки» 262 голосами проголосували за постанову, в якій вимагають від Президента негайно підписати закон про фінансування об’єктів Євро–2012, що передбачає емісію в розмірі майже 10 мільярдів гривень (раніше ВР подолала вето глави держави на цей законодавчий акт).

 

НОВІ ОРІЄНТИРИ?

В ухваленому за основу законопроекті передбачено, що з 1 листопада 2009 року прожитковий мінімум на одну людину буде встановлений на рівні 701 грн., з 1 січня 2010–го — 825 грн., з 1 квітня — 839 грн., з 1 липня — 843 грн., з 1 жовтня — 861 грн., з 1 грудня 2010–го — 875 грн.

Мінімальна зарплата з 1 листопада становитиме 744 грн., з 1 січня 2010 року — 869 грн., з 1 квітня — 884 грн., з 1 липня — 888 грн., з 1 жовтня — 907 грн. і з 1 грудня — 922 грн.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Скандал навколо нібито надмірних витрат спікера Володимира Литвина на авіаперельоти згас, щойно розгорівшись. Делегація Верховної Ради під час поїздки до Брюсселя наприкінці лютого 2009 року складалася з 23 осіб. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на довідку про склад делегації ВР, отриману від прес–секретаря Голови ВР Ольги Чорної. Це — у відповідь на звинувачення представників Партії регіонів, які заявляли, ніби під час поїздки до Брюсселя Литвин узяв із собою делегацію зі 120 осіб.