Де в них кнопка?

06.10.2009

Сьогодні у Верховній Раді починається черговий пленарний тиждень. Чи буде він нарешті продуктивним, поки не ясно. Учора на погоджувальній раді депутати вже традиційно висували умови, сварилися й ні до чого по суті не домовилися.

Партія регіонів вимагає повернутися до голосування за законопроект про підвищення соціальних стандартів. При цьому, як наголосив один із керівників фракції Олександр Єфремов, «регіонали» вимагають, щоб голосувати кнопками, а не вставанням, підніманням рук чи інших частин тіла. «Ми пропонуємо не ділити заслуги за цей закон, а ухвалити злагоджене рішення», — наголосив Єфремов. За його словами, якщо парламент погодиться на запропонований Партією регіонів порядок денний, фракція ПР не блокуватиме роботу парламенту, і після голосування по законопроекту про соц­стандарти Верховна Рада зможе розпочати бюджетний процес. Також найбільша фракція наполягає на звіті Нацбанку та Рахункової палати щодо використання урядом коштів МВФ і звіті Кабінету Міністрів про виконання бюджету за поточний рік.

У Блоку Тимошенко вимоги інші. Там хочуть спершу розібратися з кадровими призначеннями (нагадаємо, з весни уряд працює без кількох міністрів, а ще парочку чинних коаліція мріє поміняти). Але, за словами заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, спершу треба розібратися, чи блокуватимуть трибуну «регіонали». На соціальні вимоги ПР у БЮТ є своє піарне алаверди: урядова фракція наполягає, щоб до порядку денного на тиждень внесли законопроекти про скасування депутатської недоторканності та пільг. І виступає категорично проти голосування «в автоматичному» режимі: мовляв, тоді Партія регіонів знову мобілізує для ухвалення «соціального» законопроекту відсутні в залі «мертві душі».

У відповідь на суперечки щодо способу голосування Литвин пообіцяв прискорити впровадження в дію системи «Рада–3» із сенсорним голосуванням, що значно ускладнить можливість натиснути кнопку «за того хлопця». Спікер наголосив, що ось–ось передасть усі потрібні для цього документи у профільний комітет. На це Олександр Єфремов зауважив, що документи не в комітет треба передавати, а в Генпрокуратуру, оскільки під час встановлення колишнім спікером Арсенієм Яценюком нової системи «Рада» були виявлені факти нецільового використання коштів. Литвин подивувався, чому в такому разі ця тема спливла тільки зараз, адже Яценюк уже рік як не Голова ВР. Згодом на прес–конференції Литвин не висловив бажання звертатися до правоохоронних органів, бо «це буде виглядати так, начебто я борюся з одним із претендентів на посаду Президента».