НОВИНИ ПЛЮС

26.09.2009

Блокада парламенту

Депутати не отримають заробітну плату за вересень у зв’язку з блокуванням роботи парламенту. Про це вчора на брифінгу повідомив спікер Володимир Литвин, який спрогнозував, що позачергового засідання Верховної Ради наступного тижня не буде. Учора парламент залишався так само заблокований депутатами з Партії регіонів, які мають власне бачення шляхів підвищення соціальних виплат і не бажають миритися з позицією більшості.

Кравчук іде від есдеків

Леонід Кравчук вирішив вийти з лав СДПУ(о). Про це екс–Президент заявив в інтерв’ю газеті «День». Своє рішення Кравчук пояснив категоричною незгодою зі створенням блоку лівих сил за участі його партії, КПУ, «Справедливості» та «Союзу лівих сил». Перший Президент каже, що його не змусять голосувати за «єдиного кандидата» Петра Симоненка.

Отруєння Ющенка

Президент Віктор Ющенко називає заяви тимчасової слідчої комісії парламенту щодо фальсифікації його отруєння політичними спекуляціями. «Жити авантюрами – це їхній (опонентів) спосіб політично утримуватися на плаву. Це наближення виборів», — заявив Ющенко в інтерв’ю каналу «1+1».

У свою чергу Генеральний прокурор Олександр Медведько ще раз підтвердив факт замаху на Ющенка в 2004 році: «Мало місце навмисне отруєння кандидата в президенти. Здійснено замах на його життя за допомогою такої речовини, як діоксин. Це підтверджується об’єктивно судово–медичною експертизою, опитуванням свідків», — сказав Медведько журналістам учора в Києві.

Кучма про справу Пукача–Гонгадзе

Екс–Президент Леонід Кучма заявляє, що не був знайомий із генералом МВС Олексієм Пукачем, обвинуваченим в убивстві журналіста Гонгадзе. «Я його не знав», — сказав Кучма журналістам у кулуарах саміту YES («Ялтинська економічна стратегія»). «Якщо Пукач зможе пролити світло на цю справу — то я тільки «за». Пора вже ставити крапку», — цитує колишнього главу держави «УП».

Позиції Тимошенко у зовнішній політиці

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко наголошує на незмінності європейського вектора України. Виступаючи на саміті YES у Ялті, вона сказала: «Сьогодні політикам традиційно починають ставити запитання: «Ти з мамою чи з папою, з Європою чи Росією?» Це шкідливо, не має жодної логіки». За словами лідерки БЮТ, «не йдеться про багатовекторність. Україна має чіткий цивілізаційний вектор — європейський. Європейська політика безпеки та оборони — це той орієнтир, який є природнім, тому я як Прем’єр провожу лінію на входження України в європейську політику безпеки і оборони...

Хоча невід’ємною частиною цього вектора є партнерські стосунки з Росією».

За повідомленням «Української правди», Тимошенко також висловилися за підписання угоди про асоціацію України і ЄС до виборів Президента, бо «це буде потужним консолідуючим фактором для проєвропейських політиків в Україні».

Президент закріпить чесні вибори указом

У секретаріаті Президента готують указ про проведення чесних і відкритих виборів. Про це вчора на брифінгу повідомила заступник глави СП Марина Ставнійчук. За її словами, указ буде спрямований насамперед на широке залучення громадськості до контролю за перебігом виборчого процесу. Такий документ може бути виданий до початку виборчої кампанії.