Цензура — теж «вона»

26.09.2009

Вона сякається. Вона мегера. Вона страшненька. Ці слова можуть стосуватися будь–кого — колеги по роботі, тещі, касирки в магазині. Але відтепер таких оцінок у поєднанні із займенником «вона» краще не вживати, особливо в письмовому вигляді. Бо в партії Юлії Тимошенко «Батьківщина», де, схоже, вважають, що в українській мові існує тільки одна істота жіночої статі, можуть розгніватися за образу своєї лідерки. І назвуть вашу сентенцію на кшталт «вона — брехуха» (не важливо, що йдеться про сусідку–пліткарку) «недобросовісною рекламою». Так, як це за позовом ВО «Батьківщина» зробив Печерський суд, заборонивши не лише громадянину Петру Підлубному, який виступав відповідачем, а й «будь–яким фізичним та юридичним особам, незалежно від форми власності, розміщувати на білбордах, інших зовнішніх рекламних носіях, радіо та телебаченні, мережі інтернет, в електронних ЗМІ будь–яку недобросовісну рекламу відносно діяльності Тимошенко».

«УМ» про це рішення сумнозвісної печерської Феміди вже писала. Як з’ясувалося, суддя Сергій Вовк розцінив як «недобросовісну рекламу відносно діяльності Тимошенко» ролик, у якому на тлі відеоряду з невеселих облич українських громадян лунають дубльовані текстом слова: «Чи стало вам легше жити? Вона хоче, щоб ви в це повірили. Чи зросла ваша зарплата? Чи подешевшали продукти? Чи вийшла Україна з кризи? Вона вважає, що в Україні вже все гаразд. Вона годує народ обіцянками, які ніколи не будуть виконані. Можливо, вона живе в одній країні, а ми живемо в іншій. Якщо вона так працює, можливо, буде краще, щоб вона відпочивала».

Жодної згадки прізвища «Тимошенко», імені «Юлія» чи посади Прем’єр–міністра. А що всім зрозуміло, хто така ця «вона» — то, вибачте, замовники реклами зі слоганом «Вона працює» самі прагнули, аби в усіх при погляді на неї виникала тільки одна асоціація. Інша річ, що на самому асоціативному ряді побудували своє рішення судді. Втім Печерський суд відомий іще й не такими вердиктами. Нардеп від БЮТ Віктор Уколов підтримує Феміду: ура, мовляв, тепер на виборах не буде «чорного піару».

«Намагання через рішення підконтрольних владі судів заборонити критику уряду — це безпрецедентний наступ на свободу слова і повернення цензури в Україну», — обурюється ініціативою партії Прем’єр–міністра голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ганна Герман. У її патрона, лідера Партії регіонів Віктора Януковича, рішення «підконтрольного суду» викликало «глибоку стурбованість за долю демократії і свободи слова в Україні». «Намагання Юлії Тимошенко заборонити критику дій уряду, який вона очолює, та її власних промахів — це перший крок до повернення тоталітарної системи», — обурюється головний «регіонал».

Звісно, чути такі сентенції з боку провладного кандидата в президенти зразка 2004 року, за часів якого цензура квітла буйним цвітом, а інформаційну погоду у ЗМІ робили «темники», щонайменше смішно. Тим паче, що, як стверджують обізнані БЮТівці, «недобросовісну» рекламу насправді замовляла й розміщувала Партія регіонів.

Проблема в іншому, і турбує вона не лише «регіоналів», а й усіх небайдужих до свободи слова та самого існування демократії громадян. Що було б, якби Юлія Тимошенко стала Президентом? «Заборонять будь–які згадки про головну жінку країни, крім твердження: «Вона — богиня», — сумно жартують опоненти Прем’єрки. У кожному жарті є частка жарту?..

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Отар Довженко, медіаексперт, журналіст проекту «Телекритика»:

— Думаю, це рішення суду буде оскаржене. Апеляційна, касаційна інстанції — все це може затягнутись аж до виборів. Грамотний юрист легко пояснить, що, по–перше, недобросовісна реклама і так заборонена Законом «Про рекламу», по–друге, треба встановити, рекламою ЧОГО є кампанія із слоганом «Вона працює». Безперечно, довести, що предметом цієї кампанії є Юлія Володимирівна Тимошенко, буде неможливо, а політична реклама до офіційного старту виборчої кампанії є поза законом. Таким чином у тих, кому заборонили, є величезні можливості для доведення своєї правоти в наступних інстанціях.

Здавалося б, у штабі Тимошенко повинні розуміти, що такі судові рішення рейтингу лідерки не на користь. Але в БЮТ юридичними питаннями займається Портнов — людина з психологією рейдера і «зараз всьо порєшаєм». І того, що в подібних процесів можуть бути негативні наслідки, він не може розуміти в принципі — бо не думає про наслідки взагалі.

Політики почали користуватись дірками та поганою прописаністю деяких питань у законодавстві, починаючи реальну виборчу кампанію задовго до її офіційного старту. Логічно, що у відповідь на нелегальну політрекламу виникає нелегальна антиреклама. Боротися треба з обома порушеннями закону, і саме це має бути позицією справедливого суду. В нормальній ситуації ніяких «арсеніїв», «онаніїв», «вонів» і «почую кожного» до офіційного свистка кампанії бути не повинно.