Кому — мудрості, кому — совісті

26.08.2009
Кому — мудрості, кому — совісті

День Незалежності для керівництва держави почався у Софійському соборі — традиційною молитвою за Україну та український народ. Віктор Ющенко із сім’єю (пані Катерина й молодші діти Президента були вбрані в одяг від молодої дизайнерки Лесі Теліженко), Юлія Тимошенко, Володимир Литвин, Леонід Черновецький та багато інших політичних і громадських діячів разом із Патріархом Київським і всієї Руси–України Філаретом молилися, щоб Всевишній послав Президентові «мудрість, яку дарував Соломону», та укріпив у ньому «мужність і силу захищати мечем влади добро і карати зло», розбудив совість у народних обранців і суддів, допоміг уряду «дбати про добробут народу та розвиток економіки держави». Згадав святійший Філарет і про візит до України патріарха Московського Кирила, благаючи Бога «відкрити йому очі», щоб побачив, як український народ хоче мати єдину Помісну православну церкву. До слова, серед представників різних конфесій, які пліч–о–пліч складали молитву Господові, предстоятелів УПЦ Московського патріархату не було.

О 10–й керівники держави прибули на майдан — приймати і дивитися парад. Президент, Прем’єр і Голова Верховної Ради цього дня були фактично нерозлучні, разом відвідуючи всі державні заходи. Око борчинь за гендерне рівноправ’я тішила трійця високопоставлених жінок: поруч із Юлією Тимошенко в першому ряду «VIP–сектора» стояли секретар РНБО Раїса Богатирьова та голова президентського секретаріату Віра Ульянченко, також у світлому вбранні.

Глава держави у своїй промові повідомив, що підписав указ про всенародне обговорення президентського проекту Конституції — згідно з цим документом, опублікованим учора на сайті Президента, обговорення має відбутися до 1 грудня. Потім Ющенко як Головнокомандувач приймав парад: урочистим маршем Хрещатиком пройшли понад 3,5 тисячі воїнів, а в небі пролетіли 35 літаків, серед яких — бомбардувальники, винищувачі, штурмовики, бойові вертольоти та найбільший транспортний лайнер у світі — Ан–225 «Мрія».

Військова техніка цього року Хрещатиком не їхала, а лише стояла. Зате кожен охочий міг помилуватися вітчизняними танками та броньовиками, посидіти в кабіні чи вилізти на дах. Президентові пощастило найбільше: йому дозволили провести тест–драйв бронетранспортера для спеціальних підрозділів «Козак».

ОДЕСЬКИЙ АКЦЕНТ

В Одесі День Незалежності також відзначили парадом. У дійстві на Куликовому полі взяли участь понад тисячу військовослужбовців і півсотні одиниць бойової техніки. А патріотичні молодіжні організації провели одразу кілька святкових заходів на Приморському бульварі Одеси, біля пам’ятника Дюку.

У рамках «Вишиванкового фестивалю» 73 одесити, убрані у вишиті сорочки, розтягнулися в ланцюг на Потьомкінських сходах, зайнявши 126 сходинок. Також відбувся концерт «Одеський Мамай», виставки фотографій і ярмарок.

А ТИМ ЧАСОМ...

На день Незалежності колона українських націоналістів рушила ходою Хрещатиком до пам’ятника Леніна, щоб висловити своє обурення його наявністю в центрі Києва. Цю законну й мирну акцію працівники МВС розцінили як загрозливу, тому на підходах до Бессарабки ходу заблокував спецпідрозділ «Беркут», не даючи колоні пройти.

«Нас не здивувала поведінка представників правоохоронних органів, які розцінили як загрозливу мирну акцію громадян і викликали на місце подій спецпідрозділ «Беркут». Це їхня внутрішня суть» — зауважив Андрій Іллєнко, заступник голови Київської організації ВО «Свобода».

Утім організатори акції знайшли змогу використати зібрання на користь, зібравши підписи під заявою з вимогою припинити кримінальні справи проти «руйнаторів Леніна» — Миколи Коханівського і його друзів, які 30 червня відбили руку та ніс пам’ятнику «вождеві світового пролетаріату».