Непобиті глеки і мистецтво як зброя

26.08.2009
Непобиті глеки і мистецтво як зброя

Керівники держави глек не били, а малювали. (з сайту Тymoshenko.com.ua)

«З Богом!» — написав Віктор Ющенко на табличці, що відтепер висить при вході до музейного центру «Мистецький арсенал». Напередодні Дня Незалежності Президент разом із дружиною Катериною взяв участь у відкритті виставки української пластики і скульптури різного часу De profundis («З глибин»). Як і наступного дня, 24 серпня, у заході взяли участь також Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, глава секретаріату Президента Віра Ульянченко, секретар РНБО Раїса Богатирьова та інші високопосадовці.

Відкриваючи виставку, глава дер­жави відзначив, що цією акцією «Мистецький арсенал» фактично розпочинає свою культурно–національну місію. Президент висловив переконання: «Про цей музей говоритимуть українське суспільство та міжнародна спільнота», він стане «вітриною найкращого духовного світу, який створила Україна, українська нація». За словами Ющенка, площа виставкових залів цього комплексу становить 57 тис. кв. м — більше, ніж усі інші музеї Києва, разом узяті. Президент нагадав, що будівлі «Мистецького арсеналу» було споруджено зусиллями Івана Мазепи, і висловив переконання, що музей буде названо іменем гетьмана. Глава держави також позитивно оцінив участь у відкритті виставки Прем’єра, спікера парламенту та інших політиків, назвавши це «свідченням єднання української нації у рамках реалізації загальнонаціонального масштабного мистецького проекту».

В експозиції представлено експонати української культурної спадщини з колекцій провідних музеїв України — від пластики часів Трипілля до скульптур Пінзеля, візуальних інсталяцій та мистецьких робіт XXI ст. Крім огляду виставки, можновладні гості насолодилися можливістю помалювати на кераміці та поліпити з глини. Якщо судити із задоволених виразів облич лідерів дер­жави, можна зробити висновок: розмальовуючи разом один великий глек, Ющенко, Тимошенко й Литвин на мить забули про всі політичні розбіжності та суперечки й поринули в дитинство. Мабуть, завдяки цьому спільного глека їм цього разу вдалося не побити.