Дівочий млинець

26.08.2009
Дівочий млинець

Ольга Бойченко (внизу) бореться проти суперниці зі збірної Голландії. (Рейтер.)

Перший млинець часто буває глевким, і цю закономірність повністю підтвердила жіноча збірна України, програвши стартовий матч фінальної частини чемпіонату Європи команді Голландії. Для українок цей поєдинок у місті Турку став історичним, адже вже саме потрапляння на Євро є найбільшим досягненням в історії вітчизняного жіночого футболу. Слід зауважити, що голландки на такому рівні теж дебютували. А сталися обидва прориви завдяки розширенню кола учасниць Євро з восьми до 12 команд.

Напередодні першої зустрічі головний тренер Анатолій Куцев заявив, що мінімальним завданням, яке стоїть перед його підопічними, є вихід із групи, тобто потрапляння до чвертьфіналу. Щоправда, стартова поразка суттєво ускладнила таке завдання. Розчаровує навіть не сам результат, а якість гри «жовто–синіх».

Проти голландок наш тренерський штаб виставив практично найсильніший склад; не було лише захисниці російського «ШВСМ–Ізмайлово» Валентини Котик, яка у кваліфікаційному раунді стабільно виходила у стартовому складі, а зараз заліковує травму. Можливо, саме відсутність цього досвідченого гравця в лінії оборони і вплинула на те, що вже в перші десять хвилин голкіпер Надія Баранова з російського клубу «Звєзда–2005» двічі витягувала м’яч із сітки. Величезний відсоток технічного браку й постійні провали в захисті поставили команду на межу повного розгрому. Якогось конструктиву в атаці українок не було видно взагалі. Молодші за віком голландки були ще й значно агресивнішими, більш зарядженими на боротьбу, ніж наші дівчата. У суперниць виходило майже все, от тільки забити ще габаритні дівчата в блакитних футболках не змогли.

У другому таймі на поле вийшла наймолодша наша збірниця — Оксані Яковишин із чернігівської «Легенди» лише 16 років. Те, що вона замінила гравця середньої лінії, свідчило про наміри Куцева пожвавити гру в нападі. Співвідношення сил трохи вирівнялося, однак до гострих моментів біля воріт суперниць справа так і не дійшла.

«На жаль, ті футболістки, на яких ми розраховували в першу чергу, не продемонстрували своїх найкращих якостей. Мабуть, перенервували, звідси й прикрі помилки», — сказав після поразки головний тренер збірної України. І додав, що навіть після поразки завдання вийти з групи не знято з порядку денного. До 1/4 фіналу потраплять по дві кращі команди з кожного з трьох квартетів плюс ще дві збірні, котрі матимуть ліпші показники на третіх місцях.

Сьогодні наші дівчата проведуть другий матч проти збірної Данії. Із цим опонентом українки вже змагалися у кваліфікації Євро–2009: суперниці обмінялися мінімальними перемогами на своїх полях із рахунком 1:0.

ТАБЛО

Жінки. Фінальна частина Євро–2009 (Фінляндія)

Група А. Фінляндія — Данія — 1:0,

Україна — Голландія — 0:2 (ван дер Вен, 4; Стевенс, 9)

Україна: Баранова, Лишафай, Мазуренко, Ходирєва, Пекур, Дятел (Василюк, 83), Чорна, Сухорукова (Яковишин, 46), Бойченко, Зінченко, Апанащенко

Попередження: Бойченко, 39; Дятел, 54; Пекур, 80 — Хогевонінг, 35

Група В. Німеччина — Норвегія — 4:0, Ісландія — Франція — 1:3