Перед великим стартом

05.08.2009
Перед великим стартом

Сестри Уїльямс у Стенфорді здобули черговий трофей у парі. (Фото Рейтер.)

Ідучи назустріч останньому в цьому році турніру серії «Великого шолому» — відкритому чемпіонату США, найсильніші тенісисти світу випробовують свої сили на менш популярних змаганнях. Серед них — і наші співвітчизники, які з перемінним успіхом виступають у різних куточках світу.

Лідери українського жіночого тенісу, сестри Бондаренко, майже два тижні відпочивали після перемоги в парному розряді турніру серії WTA у Чехії. Паузу нарешті порушила старша, Олена, яка вчора зранку за київським часом стартувала на представницькому турнірі з призовим фондом у 700 тисяч доларів у Лос–Анджелесі. У першому раунді українка здолала представницю США Меган Шонессі — 3:6, 6:3, 6:3. Наступною суперницею Бондаренко стане чешка Люціе Шафаржова.

Тут же змагається й донеччанка Ольга Савчук. До основної сітки каліфорнійського турніру вона пробилася через кваліфікацію, легко перегравши американок Бріттані Августін (6:1, 6:3) та Анджелу Хейнс (6:4, 6:3). У першому колі Оля вийшла на китаянку Женг Іє (14–й номер «посіву»).

Кількома днями раніше Савчук виступала на змаганнях в іншому американському місті, Стенфорді (призові — 700 тис. дол.). У парному розряді разом із тією ж Хейнс вони були слабшими за дует Кара Блек/Лізі Хубер (Зімбабве/США) — 1:6, 3:6. Тріумфували ж тут у підсумку американські сестри Уїльямс, Серена й Венус.

Марія Коритцева грала на змаганнях із призовим фондом у 220 тис. доларів у Стамбулі. У першому раунді наша землячка сенсаційно переграла сьому ракетку світу, росіянку Віру Звонарьову (6:2, 1:6, 6:4). Але потім через травму не змогла завершити третій сет зустрічі зі швейцаркою Тімеа Бачинськи.

Українські чоловіки традиційно змагаються на менш представницьких турнірах. Олександр Долгополов виграв «челленджер» у італійському Орбетелло, здолавши у фіналі «сіяного» третім іспанця Пабло Андухара — 6:4, 6:2. Призовий фонд тут був не надто великим — 85 тисяч євро.

Наш найсильніший тенісист Сергій Стаховський на вихідних стартував на «челленджері» в іспанській Сеговії (призові — 106,5 тис. євро) і в першому поєдинку легко розібрався з місцевим спортсменом Кінто Муньйосом — 6:2, 6:2.

На схожому змаганні в канадському Ванкувері з преміальними в 100 тисяч доларів Сергій Бубка–молодший здолав американця Алекса Кузнєцова — двічі по 6:4.

Основний турнір «Ю Ес оупен» почнеться 31 серпня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У новому рейтингу WTA найвище серед українок і надалі розташовується Олена Бондаренко — вона 33–тя. На два щаблі піднялася вгору її молодша сестра Катерина, яка тепер іде 67–ю. Також на два кроки вгору перемістилася одеситка Вікторія Кутузова — 77–ма. Решта наших співвітчизниць перебуває за межами першої сотні, а статус першої ракетки світу зберігає росіянка Дінара Сафіна.

У чоловічому рейтингу ATP єдиним українцем у першій сотні є Сергій Стаховський — він поліпшив попередній показник на три сходинки і посідає тепер 89–те місце. Серед наших співвітчизників вражає ривок Олександра Долгополова: із 286–ї позиції він перемістився на 209–ту, пересунувшись на 77 рядків. Лідирує ж і надалі переможець Уїмблдону–2009 швейцарець Роже Федерер.