Слідчі — з черепом, Литвин — без Америки

29.07.2009
Слідчі — з черепом, Литвин — без Америки

Резонансна справа Гонгадзе набуває нових деталей, додає нових турбот її офіційним і неофіційним фігурантам.

У Білоцерківському районі знайшли фрагменти черепа, які можуть належати журналісту Георгію Гонгадзе. Про це вчора повідомили джерела агенцій УНІАН і «Інтерфакс–Україна» у правоохоронних органах. За словами джерела, фрагменти черепа знайдено на місці, яке вказав під час допиту екс–генерал МВС Олексій Пукач (там тепер прокладено дорогу). У Генпрокуратурі підтвердили такі дані. На місці «знахідки» працюють експерти.

Труп Гонгадзе вже майже дев’ять років зберігається в морзі без голови. Виявлення черепа стало б одним із важливих кроків у з’ясуванні обставин загибелі журналіста.

 

Пукач без бороди і в шоломі

Обвинувачуваний у вбивстві Гії «перевертень» Пукач поголив бороду і вуса, що допомагало йому переховуватися від слідства. «Він рум’яний, пашить здоров’ям», — каже адвокат Сергій Осика, від послуг якого Пукач відмовився. Генералові з міркувань безпеки доводиться регулярно приміряти бойове спорядження бійця «Альфи». Позавчора Печерський суд надав слідству санкцію на тримісячний арешт Пукача, якого в храм Феміди бійці «Альфи» возили в повній амуніції — камуфляжі, бронежилеті, захисному шоломі. У СБУ таким чином намагаються попередити ймовірні спроби ліквідації важливого фігуранта у справі Гонгадзе.

За деякими даними, генерал Пукач нібито ще не назвав жодного прізвища замовників викрадення і вбивства журналіста (минулого тижня у СБУ повідомляли зворотне). Поки що він відповідає лише на процедурні питання–уточнення на кшталт де народився, трудився.

Литвинові до Вашингтона зась?

А для окремих фігурантів «плівок Мельниченка» також настають непрості часи. Так, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, який вважає затримання Пукача спробою його (Литвина) залякати, днями скасував свій візит до США, запланований на 28 липня. Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на власні джерела у Вашингтоні, візит було скасовано одразу через два дні після арешту в Україні генерала Пукача. За даними «УП», у Сполучені Штати спікер Литвин мав прибути чартерним рейсом і збирався провести низку зустрічей з американськими високопосадовцями, виступити в Центрі американського прогресу. Серед організаторів візиту Литвина до Вашингтона значиться й лобістська компанія «Марінер груп».

«Багато хто пам’ятає, як в Інституті Карнегі під час публічного виступу декілька років тому Володимира Литвина запитували про його відношення до вбивства Георгія Гонгадзе і як він тоді уникав конкретної відповіді», — зазначає голова відділу Європи та Євразії Національного фонду за демократію Надія Дюк, яку запросили на низку заходів, пов’язаних із візитом спікера ВР. Можливо, пан Литвин бажає уникнути нових запитань у справі Гонгадзе й тому «ховає голову у пісок».

Водночас команда спікера намагається довести, що в Америку Володимир Михайлович летіти й не збирався. Прес–секретар Литвина Ольга Чорна заявила пресі, що його візит до Вашингтона офіційно не планувався. «Така поїздка обговорювалася на рівні можливостей, у вузькому колі, але остаточного планування не було, — каже речниця. — Ситуація в країні вимагає більше уваги, ніж візити за кордон».

Цікаво, що об’єктом «державної уваги» Голова ВР обрав відпочинок у Криму «в робочому режимі».

Чорна додає, що п­ов’язувати «натяки про можливість відміни візиту Литвина до США» і затримання Пукача «абсурдно і нелогічно».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міжнародна федерація журналістів закликає українську владу назвати організаторів убивства Георгія Гонгадзе. Федерація вважає арешт головного підозрюваного в убивстві Гонгадзе генерала Олексія Пукача «унікальною можливістю для української влади розкрити правду про цей жорстокий злочин і притягти до суду всіх тих, хто несе за нього відповідальність». «Це момент істини, якого чекали родина Георгія та колеги, — зазначає президент Міжнародної федерації журналістів Джим Бумела. — Влада не повинна втратити цю можливість розкрити замовників цього злочину».