Діагноз: загнила система

08.07.2009
Діагноз: загнила система

Під час засідання розширеної колегії Генпрокуратури. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора у засіданні розширеної колегії Генпрокуратури взяв участь Президент Віктор Ющенко, а також керівництво СБУ, вітчизняної митниці та прикордонних військ. І хоча головними темами колегії були дотримання законодавства у митній сфері, боротьба з корупцією у банківському секторі та протидія корупційним схемам на митному кордоні, глава держави не міг оминути тему резонансного вбивства селянина на Кіровоградщині за участі БЮТівця Лозинського. Президент знову закликав піти у відставку керівників прокуратури і міліції Кіровоградської області. І це, на думку Віктора Ющенка, не тема для дискусії, а «справа офіцерської честі» та службової гідності. І взагалі справа Олійника підтвердила неефективність правоохоронних органів.

До речі, позавчора ввечері колишнім керівникам прокуратури та міліції Голованівського району Євгену Горбенку та Михайлу Ковальському, яких підозрюють у вбивстві Валерія Олійника разом із Лозинським, Печерський суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щонайменше на два місяці. А от сам Лозинський перебуває невідомо де, що також обурює Президента. Присутні правоохоронці та прикордонники відповіді про місце­знаходження екс–нардепа і чому йому вдалося втекти, так і не змогли надати. «Правоохоронні органи ніколи цими феодалами не займалися, були в одній спайці», — обурювався Президент.

Саме тому глава дер­жави вимагає від Генпрокурора Олек­сандра Медведька здійснити кадрові перестановки в органах прокуратури і сподівається, що для цього йому вистачить мужності й сил. На думку Ющенка, значна частина кадрових рішень у правоохоронних органах неефективна, а велика кількість людей у системі ГПУ працюють випадково, задля «тіньового заробітку». Це ж стосується і МВС. «Загнила система..., — переконаний Президент. — Нам потрібно очистити лави від тих, що давно не працюють на український закон».

Також Президент доручив Генпрокуратурі розібратися з питаннями затягування рекапіталізації банків, невідшкодування ПДВ, виплати податків наперед та перевірити сумнівні фінансові операції у державі. Що й казати, наразі сума невідшкодованого ПДВ складає 15 млрд. грн., тому Президент вимагає від податківців на чолі з БЮТівцем Буряком дати відповідь, чому ПДВ від­шкодовується тільки членам однієї партії. Натомість аж 12 млрд. грн. податків підприємствами виплачено наперед.

Боротися із фінансовими оборудками готова й Служба безпеки. Голова СБУ Валентин Наливайченко закликав Нацбанк контролювати діяльність банків, що видають великі суми готівкою без відповідних документів. «Ми чітко бачили, як ці гроші потрапляють на фінансування контрабандної діяльності», — зазначає пан Наливайченко і пропонує внести зміни в законодавство, що передбачатимуть конфіскацію предметів контрабанди на користь держави.