«Воїн світла» пішов у темряву

04.07.2009

Голованівський панок Віктор Лозинський, якого підозрюють у вбивстві людини, став «доторканним». Він вирішив не чекати, поки парламент проведе його через ганебну процедуру позбавлення недоторканності, і сам звернувся до ВР із проханням позбавити його мандата. Верховна Рада попрощалася із народним, так би мовити, депутатом без особливих сентиментів — за задоволення заяви про складення повноважень проголосувало 415 парламентаріїв. Відучора Лозинського шукають. У намірах Генпрокуратури — притягти його до кримінальної відповідальності та взяти під варту.

 

Це було полювання?

Із самого ранку кулуарами Верховної Ради почали передаватися ксерокопії подання Генпрокуратури на позбавлення Віктора Лозинського депутатської недоторканності. Інформація, викладена в офіціозному стилі правоохоронних органів, вражала. Від думки, що в кулуарах парламенту ходить людина (люди?), яка може (можуть?) вчиняти щось подібне, холола кров.

Отже, «досудовим слідством установлено, що 16 червня 2009 року близько 20 години поблизу лісових угідь, розташованих на території Грузьківської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області, Лозинський В.О., Горбенко Є.О. та Ковальський М.І. умисно заподіяли тяжкі та інші тілесні ушкодження Олійнику В.А., у тому числі із застосуванням вогнепальної зброї, від яких настала смерть потерпілого», — йшлося в поданні з Різницької.

Згідно з висновками експертизи, «на трупі Олійника В.А. виявлені садна, синці та поверхневі рани в області голови, грудної клітки, на руках та ногах, перелом шостого ребра праворуч. Крім того, виявлено 10 ран, розташованих попарно на шкірі нижніх кінцівок із боку зовнішньої і внутрішньої поверхні стегон і правої гомілки, дірчастий перелом, ушкодження переднього краю, багатоуламковий перелом великоберцевої кістки на трупі Олійника В.А., які характерні для дії осипу дробу при пострілі із гладкоствольної мисливської вогнепальної зброї». Версія про самооборону депутата і Ко була розбита. Крім того, виявилося, що смертельні рани утворилися внаслідок пострілу із «неблизької відстані». Це що ж виходить, панство справді вирішило використовувати нещасну людину як живу мішень?!

Утім, декому аргументів прокуратури було не досить. Народний депутат із БЮТ Борис Пудов назвав цей документ однобоким. «Я не бачу там навіть елементів всебічності. Я бачу заангажованість цієї справи, тиск Президента перш за все, який піариться і знайшов винних», — обурювався Пудов. На це голова регламентного комітету Олександр Єфремов, який доповідав з «питання Лозинського», відповів: «У поданні є відповіді на всі питання. Якщо ви уважно його прочитаєте, то емоції, мабуть, у вас трішки стихнуть».

Пішов — і втік?

Однак Верховна Рада вирішила піти за іншою процедурою. Вранці спікер Володимир Литвин повідомив, що Віктор Лозинський направив до парламенту заяву про складення депутатських повноважень. Саме цю заяву, а не постанову про дозвіл на взяття під варту, було поставлено на голосування. 415 голосів — і слідчі органи почали шукати Лозинського як звичайного громадянина, в статусі підозрюваного у кримінальній справі. «Проводяться слідчі дії, приймаються міри до його затримання», — розповів агенції УНІАН начальник головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Петро Коваль.

Як пояснив Литвин, Верховна Рада вирішила позбавити депутата мандата, бо це швидша процедура, аніж зняття імунітету. «Якщо йдеться про подання прокурора, то треба було надати п’ять днів, щоб депутат написав пояснення з приводу висунутих обвинувачень, потім комітет протягом двадцяти днів мав розглядати. Зрозуміло, що жодного рішення протягом місяця не було б», — зазначив Литвин. Він додав, що механізм, яким пішла Верховна Рада, дає слідству «і право, і можливості здійснювати всі необхідні дії».

Лозинський передавав свою заяву не особисто. На вчорашньому позачерговому засіданні його теж не було. В кулуарах шепотілися: чи не утік колишній народний депутат за кордон, у якусь Аляску, в якій, за зізнанням Лозинського, він полюбляє полювати на ведмедів грізлі?

Комусь — розвага, а лідеру — морока

Безумовно, заява Лозинського про складення повноважень (таке собі останнє прохання перед політичним розстрілом) — це іміджевий крок. Адже піти за власним бажанням краще, ніж бути витуреним із ВР за підозрою у вбивстві. І краще не лише для самого Лозинського, а й для Блоку Юлії Тимошенко. Прем’єр–міністр особисто просила цього депутата зректися повноважень. «І взагалі, я звернулася до цього депутата з вимогою написати заяву про складання депутатського мандата», — зізналася сама Тимошенко на брифінгу в Кабінеті Міністрів. Хто–хто, а Юлія Володимирівна про свій імідж сильно дбає.

До речі, вчора Тимошенко поїхала з візитом у Кіровоград. У програмі Прем’єрки було чимало цікавих пунктів, однак насправді складалося враження, що головна місія Юлії Володимирівни — залагодити скандал. У Кіровограді вона заявила, що «воїн світла» Лозинський був помилкою, «але ми цю помилку виправили». «Такі люди, як Лозинський, навіть поки не закінчиться слідство і не з’ясуються всі обставини, не можуть бути в парламенті. Моя позиція — усі перед законом рівні», — відзначила Тимошенко. І не забула додати, що саме БЮТ ініціював скликання позачергової сесії, аби зняти з Лозинського недоторканність.

Окрім того, у Кіровограді Тимошенко розпочала кампанію захисту екс–«губернатора» Василя Моцного, якого Президент звільнив за те, що в області розрісся такий «безмір». Прем’єр–міністр хоче ініціювати звернення до Конституційного Суду, бо глава держави, за її словами, не мав права звільняти голову ОДА без подання уряду. Виходить, якщо БЮТу не вдалося відбілити бандита Лозинського, що в перші дні після інциденту всіляко намагалися зробити його соратники по фракції, то тепер Юля взялася вигороджувати «губернатора»–невдаху, у вотчині якого танцювали під дудку «мисливця» за людьми.

Недоторканний лиш один

А що ж Верховна Рада? А жодних інших рішень вона так і не ухвалила. Хоча на тлі скандалу із Лозинським на порядок денний висувалася дуже резонансна ініціатива — скасування депутатської недоторканності. Цю ідею теж форсував БЮТ. Однак пропозиція не знайшла місця у порядку денному. Партії регіонів над усе хотілося, аби парламент проголосував за збільшення соціальних виплат (хоча досі ніхто не пояснив, звідки у нашому сердешному бюджеті візьмуться зайві мільярди). «Мені було заявлено, що, якщо ми будемо розглядати інші питання (крім Лозинського. — Авт.), буде бійка у Верховній Раді України. Я не буду брати участь у бійках», — пояснив ситуацію Литвин.

Голова групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко дивувався: «Чому ми знімаємо недоторканність тільки з одного депутата і забуваємо, що треба зняти з усіх?». «Зараз треба всього–на–всього 226 голосів для того, щоб пройти другий етап процедури скасування депутатської недоторканності. А вже у вересні, на наступній сесії... Тут буде 15 чоловік, кандидатів у президенти, які закличуть своїх депутатів дати 300 голосів для того, щоб депутатську недоторканність скасувати взагалі. Те, що ми зараз робимо, — це половинчастий підхід», — зауважив Кириленко.

Відразу після розгляду «питання Лозинського» депутати з Партії регіонів знову заблокували трибуну. БЮТівці одержали аргумент, щоб звинуватити «регіоналів», що вони не дають Раді працювати, бо якраз найбільше бояться зняття недоторканності. Голова парламенту був змушений оголосити перерву. А опісля заявив, що «у зв’язку з тим, що пропозиції, які вносяться, мають контраверсійний характер і не узгоджуються», депутати вирішили розійтися. Він закликав депутатів «схаменутися та одуматись», бо «ми всі посилено спільними зусиллями штовхаємо країну до провалля». Залишаючись при цьому недоторканними.

 

ОФІЦІЙНО

Із подання, підписаного старшим слідчим в особливо важливих справах Генпрокуратури Дзігорою С.В. та Генеральним прокурором Олександром Медведьком:

«Невизнання Лозинським В. О. своєї вини у вчиненні зазначеного злочину слідство вважає методом захисту, до якого він удався з метою уникнути відповідальності.

Беручи до уваги, що Лозинський В. О. є народним депутатом України (набув депутатських повноважень 23.11.07), підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років, а перебуваючи на волі, може ухилятися від слідства, здійснювати тиск на свідків, використовуючи статус народного депутата України, що негативно вплине на всебічність, повноту та об’єктивність досудового слідства, з метою забезпечення виконання процесуальних рішень у справі, враховуючи вимоги частини третьої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України «Про статус народного депутата України» та відповідно до статті 218 Регламенту Верховної Ради України, —

прошу:

Розглянути дане подання і дати згоду на притягнення народного депутата України Лозинського Віктора Олександровича, 6 квітня 1963 року народження, уродженця
с. Голованівськ Кіровоградської області, українця, з вищою освітою, одруженого, народного депутата України, жителя м. Києва, бул. Л. Українки, 9, кв. ...,

до кримінальної відповідальності, затримання та взяття під варту».

 

РОЗСЛІДУВАННЯ

Служба безпеки України проводить захист свідків у рамках розслідування справи про причетність депутата від БЮТ Віктора Лозинського до вбивства в Кіровоградській області. «Наші фахів­ці входять до складу слідчо–оперативної групи, і ми виконуємо за дорученням слідчих всі оперативно–технічні заходи», — заявив голова СБУ в коментарі УНІАН.

За словами Валентина Наливайченка, робота ведеться дуже активно. «Ті рішення, які ухвалила Генпрокуратура, дуже сприяють слідству, але друга лінія роботи, за якою ми працюємо разом із слідчими прокуратури, — це захист свідків, робота з громадянами. Для нас це головна турбота, щоб люди вірили правоохоронцям, які приїхали від Президента з Києва», — сказав Наливайченко.

Голова СБУ вважає одним із важливих напрямів у розслідуванні цієї справи — повернення довіри до правоохоронних органів, а також забезпечення захисту найбільш цінних свідків. «У цій справі буде ще багато зроблено і саме завдяки співпраці з людьми, з тими, хто на місці бачив цей злочин», — наголосив Наливайченко.