Сім п’ятниць на п’ятницю

03.07.2009

Блок Юлії Тимошенко знову зібрав більше 150 підписів за проведення позачергового засідання Верховної Ради, і сьогодні парламент знову збереться під скляним куполом. У середу, на попередній «позачергівці», депутатам не вдалося прийняти всі заплановані рішення. А тепер БЮТівці додали до порядку денного чергові пропозиції: зняти зі скандального БЮТівця Віктора Лозинського депутатську недоторканність (про це читайте на 2 стор.), і взагалі — внести зміни до Конституції, які передбачатимуть скасування цієї самої недоторканності.

Учора Юлія Тимошенко заявила про те, що ці питання розглядатимуть як «пріоритетні». Гм. Ще позавчора здавалося, що для БЮТу є пріоритетними проведення кадрових ротацій в уряді, внесення змін до бюджету. Але за кілька днів усе змінилося. А все через те, що з Генпрокуратури надійшло подання на притягнення Лозинського до кримінальної відповідальності. І БЮТ мусив не просто реагувати на нові обставини, а грати на випередження. Тому про кадри забули, а на щит винесли ідею зняття недоторканності, яку на виборах, до речі, пропагувала «Наша Україна».

«Нашоукраїнці» висловили подив із приводу ініціативи БЮТ. «Нагадуємо, що вже не один рік у парламенті зареєстровано всі необхідні законопроекти — від проекту внесення змін до Конституції та Закону «Про статус народного депутата України» до порядку проведення особистого поіменного голосування шляхом підняття руки. Але весь цей час для фракції БЮТ це питання не було таким актуальним, як сьогодні», — зазначається в заяві прес–служби «НУ». «Нашоукраїнці» заявили, що схвально ставляться до бажання БЮТ «очистити свої ряди від злочинців» і скасувати депутатську недоторканність, однак шкодують, що «такий крок стає не виконанням зобов’язань політиків, а наслідком страшного злочину».

Натомість Партія регіонів напередодні засідання знову оголосила вимогу підняти мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. «У нас є достатньо переконливі розрахунки, які дають право стверджувати, що сьогодні в тій ситуації, у якій перебуває бюджет, питання підвищення заробітної плати й пенсій є реальним», — заявив Янукович на Луганщині. Нагадаємо, із цими соціальними вимогами «регіонали» блокували трибуну в середу.

Хитрі БЮТівці сподіваються, що «регіонали» не блокуватимуть трибуну. «Якщо ПР знову заблокує проведення позачергової сесії — це означатиме єдине: Партію регіонів турбує не прожитковий мінімум громадян, не дії уряду, не відставка чи призначення міністрів — Партією регіонів буде керувати страх втратити депутатську недоторканність», — заявив, за повідомленням прес–служби БЮТ, Андрій Кожем’якін.