15–річна «Альфа»

25.06.2009
15–річна «Альфа»

«Альфа» є універсальним антитерористичним спецпідрозділом. (Фото автора.)

Офіційна назва цього елітного спецпідрозділу СБУ — Центр спеціальних операцій боротьби з тероризмом, захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів. Створено цей антитерористичний підрозділ ще п’ятнадцять років тому — 23 червня 1994 року, але він став легендою ще за радянських часів. «Альфа» — це еліта у світі спецслужб. Бійці групи «А» справді йдуть на крок попереду від інших, а успішно проведені ними спецоперації часто є унікальними і неперевершеними.

 

Своє 15–річчя позавчора бійці «Альфи» відсвяткували концертом. Виступи Олександра Пономарьова, Наталії Могилевської, На­талки Бучинської та інших додали гарного настрою навіть без бенкету. І якось на кілька годин забулося, що цього року елітному спецпідрозділу СБУ вистачає фінансування тільки на виплати заробітної плати. «Зарплата у бійців Центру спеціальних операцій надзвичайно низька, мабуть, найнижча порівняно з сусідніми країнами, не кажу вже про країн–членів ЄС і НАТО, — каже голова СБУ Валентин Наливайченко. — І це при тому, що, крім заробітної плати, «альфівцям» необхідне спеціальне спорядження. Тому до уряду упродовж останнього місяця я звертався не один раз для того, щоб усе–таки розглянули можливість оплатити додаткові витрати на спеціальне озброєння та спецтехніку для «Альфи».

Млява реакція уряду тим більше не зрозуміла, якщо враховувати, що бійці «Альфи» не один рік забезпечували охорону Прем’єр–міністру Юлії Тимошенко. Але не охороною єдиною, адже бійці спецпідрозділу СБУ готові не лише затримувати небезпечних злочинців, а й брати участь у спецопераціях із боротьби з міжнародним морським піратством. Упродовж останніх півроку про таку можливість неодноразово заявляло керівництво СБУ. «Вони готові фізично, вони готові, як фахівці, але необхідно додаткове обладнання для того, щоб проводити штурми», — вкотре констатує пан Наливайченко.

Наразі Центр спеціальних операцій («А») є універсально підготовленим за світовими стандартами бойовим колективом із числа відданих патріотів, професіоналів, які можуть дати гідну відповідь будь–яким серйозним викликам національній безпеці. За своїм професійним рівнем співробітники української «Альфи» не поступаються відповідним підрозділам провідних європейських держав. Як повідомили «УМ» у прес–центрі СБУ, лише з початку цього року за участю бійців «Альфи» ліквідовано нарколабораторію з виготовлення амфетаміну на Волині та затримано десять наркоділків; із ризиком для життя «альфівці» вилучили з незаконного обігу контейнер із радіоактивними матеріалами, випромінювання якого в 250 разів (!) перевищувало норму; альпіністські вміння бійці демонстрували нещодавно на Донеччині під час штурму офісу зловмисників на восьмому поверсі житлової будівлі. Днями за участю «Альфи» визволили з рук бандитів десятирічного хлопчика, якого хотіли продати задля примусового донорства внутрішніх органів.

Зрозуміло, що операції «Альфи» супроводжуються підвищеним ризиком та відповідальністю, тому його бійці постійно перебувають у режимі бойового чергування. Спеціальна підготовка «Альфи» включає різні види фахової спеціалізації: вогнева, інженерна, парашутно–десантна, гірська, водолазна, спеціально–фізична, автомобільна тощо. Бійці спецпідрозділу СБУ володіють технікою бою, яка ввібрала в себе найефективніші прийоми всіх бойових мистецтв. Кожен боєць спецназу майстерно володіє усіма видами стрілецької зброї, кожен постріл має бути влучним. Проте одним із критеріїв успішності «Альфи» є виконання бойового завдання без застосування зброї.

Відбір до «Альфи» жорсткий — необхідно мати вищу освіту та бути майстром або кандидатом у майстри спорту з контактних видів єдиноборств або кульової стрільби, пройти складні фізичні й психологічні тести. З десяти кандидатів до підрозділу зараховують одного–двох. Ретельно вивчається мотивація служби у бойовому підрозділі — тим, хто думає про розмір заробітної платні або обмірковує, чи варто ризикувати власним життям заради спасіння заручника, — тут не місце.

 

СТОРІНКАМИ СПЕЦЛІТОПИСУ

28 липня 1974 р. — голова КДБ СРСР Юрій Андропов підписав наказ про створення антитерористичної групи «А».

3 березня 1990 р. — у Києві створено 10–те відділення групи «А».

30 травня 1992 р. — після проголошення незалежності підрозділ було реорганізовано в Службу «С».

23 червня 1994 р. — Президент України Леонід Кравчук підписав указ про створення Управління «А».

За 15 років існування особовим складом Центру спеціальних операцій («А») було здійснено більше 16 тисяч спеціальних заходів, у тому числі охоронних. Сім тисяч разів виїжджали бійці підрозділу на спецоперації із затримання злочинців.

З лютого 2004 року бійці «Альфи» виконують відповідальне завдання за кордоном — охороняють посольство України в Іраку.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>