НОВИНИ ПЛЮС

17.06.2009

Падіння виробництва

Промислове виробництво в Україні в травні 2009–го впало на 31,8% у порівнянні з травнем минулого року, що відповідає показникові попереднього місяця. Про це інформує «Інтерфакс–Україна» з посиланням на дані Держкомстату. За підсумками січня–травня падіння промвиробництва по відношенню до аналогічного періоду 2008 року збереглося на рівні 31,9%, як це було за підсумками трьох і чотирьох перших місяців року. Держкомстат також уточнює, що обсяг виробництва у травні–2009 по відношенню до квітня виріс на 1,3%.

Президентські амбіції Яценюка...

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк переконаний, що в другому турі президентських виборів він зустрінеться з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем «у відкритій боротьбі» і доведе, хто кращий. Виступаючи вчора на презентації сумського осередку «Фронту змін», екс–Голова парламенту сказав: «А що стосується третього кандидата, яким є Прем’єр, то, я думаю, не треба нервувати. Держава дала чинному Прем’єру можливість двічі керувати [урядом]. На ній лежить велика відповідальність, у першу чергу, щодо виконання того, що обіцялося українському народові. Народ сам розбереться, чи зроблено це, чи ні, і не треба шукати винних, не треба розповідати про те, що весь світ об’єднався проти. Треба відверто визнати, що є нездатність до керування країною. Прем’єру треба допрацювати цей термін і навчитися гідно програвати», — наголосив Яценюк.

Яценюк каже, що президентська кампанія буде дуже жорсткою. «Я буду боротися з Януковичем, і я переможу і Януковича, і Тимошенко і обов’язково Ющенка», — анонсує 35–річний політик.

...і Тигіпка

Екс–радник Прем’єр–міністра, колишній голова НБУ Сергій Тигіпко планує створити власну політичну силу й обіцяє не знімати передчасно свою кандидатуру на президентських виборах на користь інших кандидатів. «Я вам даю слово честі, що я дійду до першого туру виборів», — сказав Тигіпко на вчорашній прес–конференції. Він виступає за збільшення повноважень Президента, адже «Україні сьогодні потрібна концентрація влади».

Вінський не йде в президенти

Міністр транспорту й зв’язку Йосип Вінський спростував слова Юлії Тимошенко про те, ніби він балотуватиметься на президентських виборах і «Укрпошта» планує використати 15 млн. грн. для рекламної кампанії міністра. Вінський каже, що Тимошенко має вибачитися за поширення неправдивої інформації, і вважає, що глава уряду «у цій політичній та економічній ситуації» не має права балотуватися в президенти.

Закон про подорожчання пива та користь із нього

Президент Віктор Ющенко ухвалить рішення про підписання останнього закону щодо змін до держбюджету, зважаючи на його соціальну вагу. Про це вчора заявив керівник головної служби соціально–економічного розвитку секретаріату Президента Роман Жуковський. Ідеться про збільшення акцизу на пиво, отримані кошти від якого запланували спрямувати на придбання інсуліну, водовідведення у Львові, реконструкцію Шевченківського музею, а також — 97 млн. грн. — на утримання Верховної Ради.

Останній пункт виклав найбільше обговорення. У його протягуванні звинувачують як БЮТівця Ляшка, так і спікера Литвина. Президент Віктор Ющенко вчора сказав, що ці 97 млн. грн. варто перенаправити на чотири загальноукраїнські програми у сфері охорони здоров’я, а «деякі витрати ВР сьогодні можна було б і скоротити».