Юля «приголубить» і Табачника?

06.05.2009
Юля  «приголубить» і Табачника?

Дмитро Табачник. (Фото з сайту «Таблоїд».)

Усе хороше рано чи пізно закінчується, і з наступного тижня, коли політики повернуться з короткого перепочинку, ми мимоволі змушені будемо згадати про близькість президентських виборів. А отже, і про те, що десь там тліє іскра союзу між Блоком Тимошенко і Партією регіонів. Коаліцію вони, може, й не створять, але те, що лідерка БЮТ прагне залучити у свої союз­ники всі можливі сили, і передусім «Регіони» з їхньою електоральною та олігархічною потугою, помітно неозброєним оком. Очевидно, саме потреба зайвий раз довести ПР свою готовність до співпраці й спонукала Юлію Володимирівну пройнятися любов’ю до такої одіозної (з точки зору українських націонал–патріотів) фігури, як Дмитро Табачник.

За інформацією «УМ», Тимошенко заманулося ввести нардепа від ПР Табачника, який свого часу став наймолодшим в Україні доктором наук (історичних), до складу президії Вищої атестаційної комісії України. Питання про включення до ВАК колись вірного соратника Президента Кучми, віце–прем’єр–міністра в уряді Януковича, а тепер — палкого ненависника «помаранчевої» влади, Прем’єр–міністр ставила на чотирьох останніх засіданнях Кабміну. Але Дмитро Володимирович, схоже, так і не додав до переліку своїх регалій членство в президії ВАК зразка 2009 року — на заваді став категоричний спротив урядовців.

Претензій до Вищої атестаційної комісії не бракує як у пошуковців наукового ступеня, так і в тих, хто вже пройшов забюрократизований шлях до «корочки» кандидата або доктора наук. ВАК називають «пережитком радянської епохи», звинувачують у ретроградстві й корумпованості, але від реалій нікуди не подінешся: саме до компетенції цієї структури належить, серед іншого, «керівництво роботою з присудження наукових ступенів кандидата наук і доктора наук». А відтак Вищу атестаційну комісію не оминути ні блискучим талантам, ні цілковитим нездарам, яким науковий ступінь потрібен лише для «красивого» рядка в біографії. Тож за наявності відповідних здібностей і певної міри безпринципності місце в президії ВАК може стати вельми хлібним.

Як випливає із законодавчої бази на сайті Верховної Ради, 22 квітня уряд видав постанову «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2005 р. №1175». У цій старій постанові йшлося про затвердження складу президії Вищої атестаційної комісії (згідно з положенням про ВАК, він затверджується на три роки). Однак рішення про призначення нового складу в базі не знайшлося. Хоча освітянський сайт оsvita–ua.net опублікував розпорядження Кабміну № 430–р від того ж 22 квітня 2009 р., у якому наведений перелік нових членів президії ВАК. Прізвища Табачник у ньому немає. Можливо, саме через те відповідної постанови уряду досі не оприлюднено?

Адже, як розповіли «УМ» учасники кількох останніх засідань уряду, бажання Юлії Тимошенко включити «регіонала» до президії ВАК було таким великим, що, наразившись на спротив підлеглих, вона щоразу переносила це питання на наступне засідання. Зрештою міністр освіти Іван Вакарчук не витримав і заявив: якщо в президію ВАК буде включений Табачник, прізвище Вакарчук можна звідти викреслювати. Та й це не завадило Прем’єрці знову «сунути» нардепа в уже затверджений перелік керівних «ВАКівців».

З огляду на таку наполегливість, на останньому передсвятковому засіданні Кабміну свого обурення не стримав уже «гуманітарний» віце–прем’єр–міністр Іван Васюник. Коли кандидатуру Табачника поставили на голосування, всі без винятку присутні міністри, незалежно від політичного забарвлення, проголосували «проти». Але з огляду на те, як у нашій владі вирішують кадрові питання, навряд чи на цьому можна ставити крапку.