Мукачівський синдром

17.03.2009
Мукачівський синдром

Уперше в Україні на виборах у великому регіоні перемогли ультранаціоналісти. Голоси «лузерів» із БЮТ поділилися між «адмінресурсними» «Єдиним центром» і Партією регіонів. (Фото надане прес-службою ВО «Свобода».)

Недаремно тернопільські вибори порівнюють за значимістю й характером перебігу з виборами–2004 в Мукачеві. Спільних рис вистачає. Так само ця місцева кампанія відкриває рік президентських виборів. Так само має показати співвідношення політичних сил та адмінресурсів у західному регіоні. Так само одна політична сила (тоді — СДПУ(о), тепер — БЮТ) намагається відстояти свою владу. І так само протистояння дійшло до бійок.

Чи не найгострішим епізодом тернопільських виборів стала сутичка пізно ввечері в п’ятницю біля обласного видавництва «Збруч», звідки мали вивозити надруковані бюлетені. Більше десятка автомобілів із бюлетенями майже дві години не могли виїхати з території друкарні, позаяк виїзд своїми машинами та «живим ланцюгом» перекрили представники БЮТ; серед них — депутати всіх рівнів на чолі з лідером тернопільських «тимошенківців», нардепом Василем Деревляним. Визволяти бюлетені прибули представники «Свободи», «Пори», «Єдиного центру» та інших політичних сил. Ситуація була дуже напруженою, з ламанням мегафонів і перекиданням авто, але завдяки хоч і дещо запізнілому, але активному втручанню міліції серйозних наслідків вдалося уникнути.

Як і в Мукачеві, той, хто намагався застосувати грубу силу, програв.

До речі, є у двох виборів ще одна спільна ознака: і тут тепер, і там тоді фігурували люди Балоги. П’ять років тому есдеків подолав сам Віктор Балога (як кандидат у мери Мукачева), а позавчора Баложин «Єдиний центр» на Тернопільщині посів неочікувано високе друге місце. Багато хто пояснює це застосуванням адмінресурсу й маніпуляціями, але обізнані люди говорять про хороше реноме лідера списку «ЄЦ» «губернатора» Чижмаря та цілком обґрунтований вибір тернополян, які розчарувалися в БЮТ, на користь «меншого з лих», що зібрало під своїм прапором багатьох шанованих в області людей.

Тріумфувала ж — уперше на виборах такого рівня в Україні — націоналістична «Свобода» з третиною голосів. Це прецедент, який свідчить, що маятник у нас хитнувся за європейським зразком: зліва різко направо.

 

Невідомість. Аврал. Інсульти

Навіть напередодні дострокових виборів до Тернопільської обласної ради, призначених на минулу неділю, мешканці області ще не знали, відбудуться вони чи ні. Адже тільки о 16 годині 20 хвилин 14 березня Окружний адміністративний суд міста Києва скасував свою попередню заборону про фінансування цих виборів із бюджету. Того ж дня Львівський апеляційний адміністративний суд залишив чинною ухвалу Тернопільського окружного адміністративного суду, якою обласну територіальну виборчу комісію було зобов’язано провести вибори.

Кількамісячна правова тяганина нарешті закінчилася, але завершувати організацію виборчого процесу членам виборчих комісій та партійцям довелося в режимі авралу. І хоч вранці наступного дня вчасно відкрилися всі 1163 виборчі дільниці, психологічна напруга подекуди зашкалювала. Був навіть смертельний випадок. Від інсульту помер секретар дільничної комісії, розташованої на території третьої міської лікарні. 61–річному чоловіку, представникові Партії регіонів, стало погано відразу після відкриття дільниці. Хоч медики були поряд, врятувати його життя після обширного інсульту не вдалося. З інсультом забрала швидка того дня також голову дільничної комісії №29 обласного центру.

Довготривала невизначеність із проведенням виборів вплинула й на явку громадян. Жителі Тернопільщини демонстрували дуже високу, близьку до стовідсоткової, виборчу активність впродовж усіх років незалежності, однак цього разу явка виявилася значно меншою. Так, станом на 19–ту годину неділі в обласному центрі вона ледве дотягувала до 30%, а в районах не перевищувала 60%. Загалом проголосував лише 51% виборців.

Певною мірою на цьому позначилася й відмова БЮТ від участі в «незаконних» виборах в останній момент. Але про це пізніше.

Сутичка під «Збручем»

Спочатку була розминка під «Збручем». «БЮТівці не лише блокували виїзд із друкарні, а й застосовували силу проти представників політичних партій, а також правоохоронних органів. До речі, останні на ситуацію вплинути не могли, бо свої протизаконні дії представники БЮТ прикривали депутатськими посвідченнями. Ані прохання членів ТВК, ані роз’яснення правоохоронців на них не впливали. За наявною в нас інформацією, це був спланований сценарій зриву виборів, очолюваний народним депутатом від БЮТ Василем Деревляним, який був присутній там і керував цією провокацією», — так коментує протистояння біля видавництва голова виконкому тернопільської обласної організації партії «Пора» Назар Зелінка. Представники інших політичних сил із правоохоронними органами, які на прохання ТВК таки втрутилися в ситуацію, розблокували виїзд із друкарні, виштовхавши автомобілі «блокаторів», що дало змогу машинам із бюлетенями залишити територію поліграфічного підприємства.

А з правоохоронцями спочатку було не зовсім зрозуміло. Ось що заявив із цього при­воду напередодні виборів голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь, представник «ЄЦ»: «Мені незрозуміла позиція обласного керівництва органів внутрішніх справ. Начальник управління УМВС у Тернопільській області виїхав до Києва. Його нема на зв’язку ні в п’ятницю, ні в суботу, що унеможливлює оперативне вирішення низки проблемних питань. А його перший заступник пішов на лікарняний... ТВК повторно зверталися до органів внутрішніх справ із проханням забезпечити охорону під час транспортування і збереження бюлетенів. Але, на жаль, відповіді від міліції не надійшло. Я наполягатиму, щоб така поведінка керівництва УВС була предметом розгляду на найвищому рівні».

Однак тернопільська міліція виправилася, і в день виборів Чижмарь уже офіційно дякував представникам правоохоронних органів за злагоджену роботу із гарантування громадської безпеки в день голосування.

Ех, БЮТ!..

Тернопільські «тимошенківці» напередодні й у день виборів не знаходили собі місця.

Спочатку БЮТ узагалі відмовився брати участь у виборах і закликав до цього своїх симпатиків. «По суті, сьогодні Тернопільщина стала заручником клану Балоги, який намагається провести до місцевої ради свої корумповані інтереси. Інших серйозних та обґрунтованих причин проведення виборів не було і немає. Саме на цих псевдовиборах Балога і Ко намагатимуться випробувати найбрудніші технології з фальсифікацій голосування... Ми закликаємо всіх наших прихильників та всіх, кому небайдужа доля Тернопільщини, не брати участі у фарсі під назвою «тернопільські вибори», — йшлося у заяві БЮТівців. Однак ТВК не задовільнила вимогу БЮТ зняти його з реєстрації — через відсутність законних підстав для такого кроку, тож назва блоку залишилася в бюлетені без позначки «вибув».

Цілу низку спроб БЮТівців нашкодити проведенню виборів зафіксували спостерігачі ВО «Свобода». Далі скорочено цитую повідомлення його прес–служби: «БЮТівські функціонери, застосовуючи адміністративний тиск, розіслали в усі дільниці листи з вимогами припинити будь–які виборчі дії «з метою недопущення втягування членів комісій у здіснення протиправних дій». Так, у Ланівецькому районі, використовуючи адмінресурс, шантаж представників виборчих дільниць чинила очільниця місцевого БЮТ, заступник голови районної ради Кушнір Руслана. 14 березня окремі члени вищезгаданих комісій — представники Блоку Юлії Тимошенко — намагалися зірвати останні етапи підготовки до виборів шляхом вилучення печаток, списків виборців та інших протиправних дій. Так, на дільничних виборчих комісіях №7, №46 міста Тернополя голови комісій від БЮТ відмовляються виконувати свої обов’язки: не приймають бюлетені, ховають печатки та списки виборців. Показово, що на малій батьківщині депутата обласної ради, новопризначеного керівника «Укрпошти» в області, Михайла Піня, в селі Цеброві Зборівського району дільнична виборча комісія, очевидно під тиском «народного» обранця, взагалі не працює. На Підгаєччині також зафіксувано порушення роботи дільничних комісій. Зокрема, у селі Шумляни Підгаєцького району голова ДВК (представник Блоку Юлії Тимошенко) написала заяву на вихід із комісії. Іншим членам цієї ДВК погрожували прокуратурою та невиплатою обіцяних коштів. Є інформація, що це не поодинокий випадок, — за вказівкою своїх керівників представники БЮТ у комісіях пишуть подібні заяви або ж просто не з’являються на дільниці».

Але, чесно кажучи, «бєспрєдєла» на цих виборах усі очікували значно більшого. Тож під час серії засідань тернопільського прес–клубу в неділю журналісти мало не з розчаруванням слухали підтвердження всіх учасників виборчого процесу та представників правоохоронних органів, що серйозних порушень у ході виборчого процесу, які б заважали вільному волевиявленню, все–таки не зафіксовано. Правда, надходила інформація про неодноразові спроби підкупу виборців з боку Партії регіонів. Так що несподівано великий для Тернопільщини відсоток голосів за цю силу — майже 10% — у часи фінансової кризи, цілком можливо, має і «гривневий» підтекст.

Позиція ж представників БЮТ на всіх цих засіданнях була однозначною. Всі звинувачення на свою адресу вони називали наклепами й провокацією, погрожуючи опонентам судовими позовами. Сам же факт виборів було названо результатом того, що «шулерським методом громаду завели в оману». Голова фракції БЮТ у старій облраді Ігор Романків наголосив, що вивезення бюлетенів із видавництва «Збруч» та їх доставка на дільниці відбувалася з порушенням чинного законодавства, адже «забирати бюлетені мають три представники комісії від різних політичних сил, а ніхто не перевіряв цього». БЮТівець також стверджує, що з видавництва бюлетені «вивозили в райдержадміністрації, а звідки потім розвозили на дільниці без супроводу правоохоронців». На останній факт , до речі, звернув увагу речник Комітету виборців України Олександр Черненко, відзначивши, що «це небезпечний дзвінок, коли міліція самоусунулася».

... І «Свобода» зустріла радісно при вході

У неділю о 16–й годині тернопільські обласні організації УНП, «ЄЦ», «Пори» і НСНУ підписали заяву про об’єднання зусиль в організації спільного контролю за підрахунком голосів. Відтак їхні представники засвідчили, що не виявили жодного вагомого порушення, яке мало б вплив на результат виборів. Підписати документ відмовився представник «Свободи», мотивуючи це тим, що не має належних повноважень.

Згідно з даними ТВК, після опрацювання частини протоколів Всеукраїнське об’єднання «Свобода» перемагало з великим відривом, маючи 33,5% голосів. «Єдиний центр» при цьому набирав 13,5%, Партія регіонів — 9,8%, БЮТ і УНП — по 8%, НСНУ — 4%, Блок Литвина — 3,5%. Проти всіх проголосували 6,4%.

Водночас, за даними самої «Свободи», яка підсумовувала дані ДВК паралельно, вона станом на 17.00 учорашнього дня, після опрацювання майже всіх протоколів, набирала ще більше більше — 34,4%.

Остаточні дані виборів ТВК обіцяє оголосити через два дні. БЮТ заявив, що оскаржуватиме ці результати в судовому порядку і нову облраду не визнає. В Тернополі буде дві облради чи якийсь суд таки поставить крапку в цій колізії? Чи все, як і в 2004 році, проясниться вже після виборів Президента?

Наразі багато експертів роблять попередній висновок: вибори в Тернополі дуже схожі на початок кінця БЮТ...

 

РАХІВНИЦЯ

Результати виборів до Тернопільської облради за даними ВО «Свобода» (опрацьовано 1104 із 1163 протоколів):

ВО «Свобода» — 34,4%,

«Єдиний центр» — 13,9%,

Партія регіонів — 9,5%,

Блок Тимошенко — 8,3%,

Блок Української народної партії — 7,85%,

«Народний союз «Наша Україна» — 5,61%,

Блок Литвина — 3,49%.