Справа на 10 млн.

10.02.2009

Тиждень тому лідери фракцій БЮТ і «НУНС» Іван Кириленко та Микола Мартиненко зареєстрували проект постанови парламенту про скасування позачергових виборів до Тернопільської облради. Ще зовсім недавно Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за проведення таких виборів, підтримавши клопотання голови Тернопільської облдержадміністрації. Виборчий процес уже йде повним ходом, і раптом — такий фортель! У регіоні всі перебувають у легкому шоці: невже Тернопільщина повернеться до фактично непрацюючої облради, де зійшлися у клінчі Блок Тимошенко й «Наша Україна»?

 

Супротивники Тимошенко рвуться на вибори

За оцінками експертів, БЮТівська більшість у Верховній Раді бажає скасувати вибори, бо бачить значне падіння рейтингу БЮТ і просто не хоче фіксувати ставлення людей до політики Тимошенко конкретними цифрами виборчих протоколів. Олег Сиротюк, голова облорганізації ВО «Свобода», яке на Тернопільщині майже наздоганяє БЮТ за рейтингом, сказав у коментарі «УМ»: «Дочасні вибори — єдиний правовий механізм розв’язання ситуації, що склалася в області. Паралізована влада поставила під сумнів вирішення фінансових та бюджетних питань. Замість створення нових робочих місць для жителів Тернопільщини, які масово виїжджають за кордон, вони створюють робочі місця для своїх водіїв, помічників та секретарок. Сьогодні ВО «Свобода» має реальну можливість перемогти на цих виборах. Зрозуміло, що така зміна конфігурації не влаштовує представників тих політичних сил, які зараз перебувають в облраді. Тому вони всіляко намагаються зірвати виборчий процес, аби не втратити владу в області. «Свобода» категорично засуджує спроби парламентської коаліції забрати у тернополян право здійснити волевиявлення та обрати дієву представницьку владу області».

Схожої думки дотримується й голова обласної організації «Нашої України» Петро Мандзій: «Вина за те, що область узагалі постала перед необхідністю проводити позачергові вибори, повністю лежить на обласному Блокові Тимошенко та його представникові, голові обласної ради Михайлові Миколенку. Це завдяки їм довгий час не виконувалися рішення судів щодо заміни депутатів, відповідно, конфлікт у облраді лише поглиблювався. Вони мали б зрозуміти, що в час економічної кризи 10 мільйонів на дорозі не валяються і кидати область у ці вибори було недоцільно. Але в обласній раді як був «бєспрєдєл», так і залишається. Відтак «Наша Україна» готується до дострокових виборів. Бо якби ми від них відмовилися, то показали б, що боїмося недобрати певну кількість голосів. Ні, ми аж ніяк не боїмося! Але я ще раз підкреслюю, що краще б ті гроші пішли на потреби малозабезпечених людей. Тим паче, що невідомо, яким буде результат виборів. Якщо, наприклад, більшість візьме «Свобода», то потім може вийти так само, як із БЮТ. Бо тернопільські «свободівці» — це, в основному, люди молоді й зелені, без жодного досвіду чи то партійної, чи господарської діяльності».

Про гроші, потрібні для виборів, говорить і Сергій Тара­шевський, голова облорганізації партії «Єдиний центр»: «З одного боку, виділені 10 млн. грн. із бюджету держави в умовах кризи на дочасні вибори в Тернополі — це багато, але з іншого боку — це значно менше, ніж проблеми, які можуть постати в кожній сім’ї бюджетників (лікарів, вчителів тощо) у зв’язку зі скасуванням бюджету–2009. Проводити перевибори необхідно, бо облрада останній рік фактично не працює. Усі її сесії нелегітимні, що й доведено в судовому порядку».

Позиція БЮТ: вибори нераціональні

Голова облорганізації ВО «Батьківщина», народний депутат України від БЮТ Василь Деревляний наразі відмовився коментувати ситуацію для «УМ», зазначивши, що готовий буде зробити це вже аж після прийняття чи неприйняття відповідної постанови ВР.

Відтак із проханням висловити свою думку ми зателефонували іншому депутату від Блоку Тимошенко Володимиру Полохалу. Він сказав, що з самого початку вважав ініційовані «губернатором» дострокові вибори «нераціональними і нелогічними, які не зможуть розв’язати проблему». БЮТівський політолог розглядає конфлікт передусім у площині стосунків між радою та адміністрацією. За словами пана Полохала, такі зараз мають місце у багатьох регіонах України. І на краще нічого не зміниться, аж поки не будуть усунуті конституційні суперечності щодо діяльності органів самоврядування на місцях.

* * *

А що ж народ? А народ здебільшого «плюється», хоча, в принципі, вже нічому не дивується. Тож навіть якщо парламент не скасує дострокові вибори до Тернопільської облради (за неофіційною інформацією, ініціатори скасування виборів ніби відкликають свій проект постанови), зовсім немає гарантії, що явка на них буде достатня. Крім того, над виборами й досі висить сокира нелегітимності у вигляді двох паралельних тервиборчкомів.