Писали перами, гралися скромно

29.01.2009

Ідею його створення освітяни міста виношували цілих десять років, ще три роки було витрачено, аби втілити задумане в життя. У музеї зібрано кількасот експонатів, які відображають розвиток освіти Рівного. Тут і написи на бересті — не вистачало паперу, і гусяче перо — а де було знайти металеве? А ще — підручники позаминулого століття, старенька шкільна парта і навіть саморобна шматяна лялька, яку маленькі першачки часто–густо клали в сумку замість книжок.

Цікавими є й документальні експонати, зокрема мандат делегата наради вчителів початкових класів, підписаний наркомом освіти Павлом Тичиною в 1945 році, або ж книжка наказів за 1953 рік по школі №14, де за вчителями закріплювалися вулиці для повної ліквідації неписьменності. І, звичайно, саме в цьому музеї зберігається вишитий поліським орнаментом семиметровий рушник, який учительські та учнівські колективи шкіл Рівного вишивали впродовж минулого року. Це символічний експонат, адже саме під ним вирушали в самостійне життя випускники всіх шкіл міста, й свою місію він виконуватиме й надалі.

Як зазначила громадський директор музею Леся Пасічник, усі зібрані експонати — це переважно свято збережені сімейні реліквії. Тому є сподівання, що колекція й надалі поповнюватиметься, а музей розширюватиметься. Нині окремого приміщення для нього не підшукали, а розмістили в залі засідань міськвиконкому.