Я вмію рахувати гроші!

05.11.2008

Гроші на подолання фінансової кризи, як вважає Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, вже майже в кишені, а ось як ділити їх — досі не відомо. Вчора міністри зібралися, аби подолати цю несправедливість, й одностайним підняттям рук угору затвердили тимчасовий порядок використання коштів стабілізаційного фонду. Причому Юлія Володимирівна дала чиновникам на обдумування лише півгодини. Стабфонд мають наповнити надходження від приватизації та допомога від МВФ. Самі ж бухгалтерські нюанси — як витрачати, на що, скільки — пресі не повідомили. Так само не сказали, доки діятиме тимчасовий порядок, коли йому на зміну прийде постійний і чим вони відрізнятимуться.

Друге рішення, заради якого члени уряду збиралися в позаробочий час, — про роль держави у капіталізації банків. Юлія Володимирівна образно порівняла банківську систему із кровоносною й пообіцяла: щойно всім миром вдасться стабілізувати фінансову сферу, біди в Україні одразу ж закінчаться.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пояснив схему, яку затвердили урядовці: спочатку Нацбанк проводить аудиторську перевірку й визначає, скільки коштів потрібно тому чи іншому банку. На цю суму випускають облігації внутрішньої державної позики, а НБУ викуповує ці облігації. Таким чином держава автоматично входить до статутного фонду фінансової установи: чим гірше справи у банку, тим глибше туди ввійде уряд. При цьому постанова, яка ще на етапі обговорення викликала серйозний переполох у банкірів, не суперечить чинному законодавству. Таку думку висловив міністр юстиції Микола Оніщук. Він погодився, що йдеться про повну або часткову націоналізацію фінансових структур, але від цього не постраждає ні державний бюджет, ні самі банкіри, бо таке рішення збереже «не власність акціонерів, а банк як фінансову установу». Що заважатиме дер­жавним чиновникам через таку схему забрати банк в одного власника, а потім передати іншому, ніхто з урядовців не сказав.

Окрім банкірів, підстави для хвилювань одержали й деякі бізнесмени. Так, міністр палива й енергетики Юрій Продан заявив: якщо власники Запорізького алюмінієвого комбінату не виконають своїх інвестиційних зобов’язань, єдиний в Україні виробник первинного алюмінію може також перейти у власність держави. На думку пана Продана, ЗАлК погано працює не через об’єктивні причини, а через те, що його власники (російські бізнесмени Дерипаска та Вексельберг. — Авт.) не вкладають гроші у виробництво, а думають тільки про надприбутки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Юлія Тимошенко повідомила приємну новину для автомобілістів: усі головні нафтотрейдери взяли на себе зобов’язання до 1 грудня знизити ціни на високооктанове пальне на одну гривню. «Ми й далі працюватимемо, аби ціна А–95 була нижчою за 5 гривень», — пояснив думку Прем’єра міністр палива й енергетики Юрій Продан.