Наш «Пересвіт» вразив весь світ

26.09.2008
Наш «Пересвіт» вразив весь світ

Українські фрі–файтери (Андрій Лежнєв ліворуч). (Фото автора.)

Нинішній рік для українських майстрів фрі–файту виявився особливо успішним. На чемпіонаті світу в Португалії вони завоювали сім медалей на дев’ятьох учасників. Якщо зважити на те, що в турнірі брали участь майже сто представників 22 країн, такий результат не може не вражати. Найвищого результату досяг 21–річний дніпропетровець Андрій Лежнєв — у ваговій категорії до 63 кг він став найсильнішим на планеті.

Як розповів щасливий тріумфатор після повернення зі змагань, на шляху до перемоги йому довелося здолати представників Росії й Молдови. Обидва вони вже перемагали на світових турнірах, Андрій же взагалі вперше у житті побував за кордоном. Однак перший млинець виявився зовсім не глевким — українець у фіналі здолав свого суперника з Молдови лише за три з половиною хвилини.

Найактивніше фрі–файт культивують саме на Дніпро­петровщині — «вільним боєм» займаються навіть хлопчики, починаючи з п’ятирічного віку (у змаганнях вони можуть брати участь лише з 10 років). «Фрі–файтери» шліфують майстерність у 10 клубах обласного центру, Кривого Рогу, Апостолового, Павлограда, Тернівки.

Фрі–файт, створений на основі національної бойової школи «Пересвіт», зародився у 1996 році, а в 2007–му Всеукраїнська федерація фрі–файту отримала статус національної.