Інший погляд на республіку

25.09.2008

Чим більше часу Раїса Богатирьова проводить на посаді секретаря Ради національної безпеки та оборони, тим більше вона тяжіє до принципів, які сповідує Президент. Надто ж після того, як її виключили з Партії регіонів за позицію щодо подій у Грузії. Позавчора, перебуваючи в Кіровограді, Богатирьова назвала загрозливим можливий перехід України на парламентську форму республіки. За її словами, для унітарної держави, якою є Україна, в умовах нинішньої політичної культури це було б небезпечним для подальшого державотворення.

Раніше, будучи в Партії регіонів, Богатирьова виступала за послаблення Президента і посилення ролі парламенту. В 2004 році вона підтримувала ідею обрання глави держави у Верховній Раді. Навіть більше, була одним із авторів відповідного конституційного проекту. Може, Богатирьова змінила свою думку під впливом нової посади, а може, за чотири роки наїлася строкатого парламентаризму, але тепер вона каже: ідея обирати Президента в парламенті — неприйнятна. «Обмеження впливу громадян на такі вибори є неприпустимим, — цитує Богатирьову прес–служба РНБО. — Важливо і надалі розбудовувати президентсько–парламентську форму правління з чітко виписаними нормами Конституції щодо формування влади на місцевому рівні. Потрібно більш детально виписати права, обов’язки та фінансові гарантії для органів місцевого самоврядування».

На думку секретаря РНБО, якраз дискусія про конституційні засади формування влади нині є найактуальнішою. «Це питання стоїть на порядку денному навіть швидше, ніж позачергові вибори до Верховної Ради, чи формування нової парламентської коаліції», — відзначила Богатирьова.

Коментуючи поточну політичну ситуацію, Богатирьова сказала, що ймовірність дострокових виборів дуже висока, бо «політичні сили тільки імітують переговорний процес». «Це засвідчує неготовність парламентських партій до представницької демократії, при якій головним є не політичні мандати, а відповідальність перед виборцями», — сказала Богатирьова, кидаючи ще один камінь у бік парламентської республіки.

Під час спілкування з журналістами Раїса Василівна заявила, що поки не веде переговорів про створення нових проектів. «Коли буде готовий мій політичний проект, я зроблю заяву для преси», — обіцяла вона, додавши, що з активної політики не піде.