Тисяча гривень за плейбоя Мазепу

28.08.2008
Тисяча гривень за плейбоя Мазепу

«Для мене Іван Мазепа — це особистість номер один. І не тільки в Україні, а й у всьому світі. Я не так давно знайомий з його поезією, але можу як фахівець сказати, якщо людина яскраво, глибоко пише вірші, пісні, то це не може бути негарна людина або бездарний політичний діяч», — каже лідер гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка на презентації проекту «Мазепа. Made in Ukraine».

За словами представників громадського руху «Не будь байдужим!», «Мазепа. Made in Ukraine» покликаний відкрити новий погляд на видатного українця, гетьмана Івана Мазепу. Всеукраїнський культурний проект буде складатися з конкурсу для школярів і низки культурних заходів упродовж року по всій Україні. Для учнів 8—11–х класів організовується всеукраїнський конкурс творів «Хто для мене Іван Мазепа», в якому візьмуть участь понад дві тисячі українських шкіл. Серед призів — 1000 гривень на придбання книжок у книгарні «Є», аудіолітературні набори та футболки. Як зазначили організатори, мистецькі акції в рамках проекту, зокрема й концерти відомих українських виконавців, відбудуться в 41 місті обласного і районного значення протягом вересня 2008 — липня 2009 років.

На цю неординарну постать змусив звернути увагу сам час. «Наступні півтора роки в нас складається така ситуація, що ми маємо збіг кількох визначних дат. Це триста сімдесят років із дня народження гетьмана Івана Мазепи, триста років із дня його смерті, триста років з моменту Батуринської трагедії, триста років тому відбулася Полтавська битва. Відповідно, збіг цих дат примушує нас реагувати саме на постать Мазепи», — пояснює мету акції історик Ольга Ковалевська, автор книги «Іван Мазепа в запитаннях і відповідях», приуроченої до початку проекту «Мазепа. Made in Ukraine».

Культуролог Юрій Макаров не розуміє, чому ми до цієї пори тримаємо в тіні гетьмана, про якого слід говорити більше, ніж французи про свою національну героїню XV століття Жанну д’Арк. «Навколо якоїсь Жанни Д’Арк, ви знаєте, чимало байок, казок. І суспільство визнає, що хай буде так і ми будемо гратися в цю вигадану Жанну д’Арк. У нас є абсолютно реальний персонаж фантастичної чарівності, державний муж, поет, плейбой, людина, яка визначала моду свого часу, фантастично освічена людина, людина зі смаком, чого бракує значною мірою сучасній Україні», — каже Макаров.