Музика, політкоректність і економічні інтереси

26.07.2008
Музика, політкоректність і економічні інтереси

У середу в Юрмалі відкрився Міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики «Нова хвиля», яку спільними зусиллями патронують російський композитор й продюсер Ігор Крутой (співголова журі), Раймонд Паулс (співголова журі) і Алла Пугачова (офіційна муза фестивалю і спонсор спеціального призу «від Алли Пугачової» в 50000 доларів). Завдяки телеканалу «Україна», який отримав ексклюзивне право транслювати конкурс на території нашої держави, українці можуть у режимі реального часу дивитися прямі трансляції з концертного залу «Дзінтарі», а не із запізненням на день на каналі РТР–Планета з плашкою «Прямий ефір».

 

Три конкурсанти з України, але одна — від Росії

Конкурс у Юрмалі — щось середнє між совковим «Слов’янським базаром» і букмекерським «Євробаченням». Ані Лорак, яка виступала в Юрмалі і весь час була в епіцентрі уваги преси, в одному інтерв’ю назвала «Нову хвилю» російським «Євробаченням» і сказала, що рівень деяких конкурсантів тут вищий, ніж на розкрученому євротелешоу. Російська домінанта на концертах настільки тотальна, що холодні, інтелігентні латвійці і не пробують «підпускати» національну культурну нотку в захід — тільки дружно встають, коли на сцені з’являються свої — Раймонд Паулс і Лайма Вайкуле. Концерт–відкриття відвідав президент Латвії Валдіс Затлерс, а посли України, Росії і Білорусі зачитали зі сцени привітання своїх президентів.

На «Новій хвилі–2008» солідна делегація з України — у конкурсі виступають підопічна Юрія Фальоси Міка Ньютон і гурт «Кліпси», який головний режисер конкурсу Олександр Рєвзін перейменував на «Закльопки». Заступитися за дівчат із Кривого Рогу не було кому, бо як пише інтернет, продюсера у них немає і на «Нову хвилю» вони пробилися самі. Пробивні дівчата живуть у Кривому Розі. До речі, Рєвзін забракував сценічний наряд Міки Ньютон і перейменував білоруса Івана Вабищевича в Дядю Ваню. Цікаво, фуфайку і облізлу шапку–вушанку він йому теж у продовження образу придумав? Крім двох «офіційних» конкурсантів, у Юрмалу поїхала ще одна українська співачка — Ірина Розенфельд, але на конкурсі вона виступає під іменем Іріс і представляє Росію. Після українського відбору Ірина стояла в резерві і, за її словами, Ігор Крутой запропонував їй виступити від Росії. Пікантність ситуації полягає в тому, що Ірина Розенфельд була ледь не головною суперницею Тіни Кароль в проекті «Ти — зірка», в якому вибирали представника від України на «Євробачення–2006», тоді дівчата добряче цапалися і навіть обмінялися в пресі колючками. Через два роки Розенфельд приїхала на місце тріумфу Тіни Кароль, під опікою її колишнього продюсера Олега Чорного і в перший конкурсний день виконала світовий хіт у чоловічому вбранні і намагалася копіювати манеру Тіни. За результатами голосування журі, Іріс поки ділить друге місце з грузинським дуетом Georgia (по 117 балів), а в конкурсі глядацьких симпатій лідирує. Після першого конкурсного дня Міка Ньютон отримала 100 балів і перебуває у нижній частині «турнірної таблиці», а у «Закльопок» — 105 балів, і вони — посередині списку. А лідирує поки 28–річний довгоногий італієць із дипломом бухгалтера і «корочкою» переможця «Фабрики зірок» в Сан–Ремо в 1999 році Алессандро Рісторі, який виробляв такі «крєндєлі» всім тілом під час запального виконання раннього рок–н–рольного хіта Елвіса Преслі, що журі не встояло.

Пугачова з Галкіним, Кіркоров із Сердючкою

Увесь фестиваль побудований у формі «тихих сімейних радощів» російського шоу–бізу, відтак пісні, сенсації, конферанс крутиться навколо ймовірного весілля Алли Пугачової з Максимом Галкіним, третього зайвого Кіркорова і все в такому ж дусі. Ах, ах, Кіркоров заспівав двозначну пісню «Жалко, что я не галка», в якій згадується «женщина, которая поет», а Максим Галкін спостерігав за його виступом у компанії Крістіни Орбакайте, кривився і картинно аплодував. Боже, яка сенсація. А потім вийшла Алла Пугачова в сукні, що натякала на загсівський дрес–код, і відверто весільним букетом, Максим Галкін у білому костюмі — з довгим волоссям, з бородою та вусами і розповнілим обличчям, він до болі нагадував… Кіркорова в період шлюбного токування. Після виконання пісні Пугачова кинула букет у зал. Трюки ні дорогими, ні вишуканими не назвеш, але весь істеблішмент російського шоу–бізу замилувано посміхався — Басков, Звєрєв, Меладзе, Валерія. Дует Філіппа Кіркорова з Вєркою Сердючкою пролунав у цьому контексті і пародійно, і карикатурно. Поява Данилка у Юрмалі теж свого роду знакова — Вєрка знову допущена у «вищий, елітний ешелон косьби зелені». Оскільки правилом хорошого тону на будь–якому російському заході — від офіційного відкриття чого–небудь; з’їзду, наукової конференції — до клубних вечірок стала іронічна згадка про «прокляте українське питання», на сцені «Дзінтарі» панував повний «бон тон». Тільки ж Сердючка сама любить «попустити», і перед тим, як заспівати свій новий «безсмертний» хіт «До ре мі», підкреслила: «З українського це перекладається «До ре мі». Щоб нікому нічого не почулося».

На цьогорічній «Новій хвилі» трудиться аж семеро ведучих — Ксенія Собчак і Вадим Галигін, Лєра і Сергій Лазарєв, Тіна Кароль, Тимур Родригес, екс–резидент Comedy Club і ведучий шоу «Що то за мелодія» на ТРК «Україна» Костянтин Кіркарян. І якщо Собчак звично грає стерво з Рубльовки, то Тіна — бідну родичку з України, яка час від часу «шокає» і ковтає жарти на кшталт: «Вся Україна — це ж цілих півМоскви». До речі, Тіна Кароль на відкритті заспівала дуетом із переможцем «Нової хвилі–2005» Інтарсом Бусулісом, причому, як на мене, не дуже вдало: якби вона так виступила на «Новій хвилі–2005», не бачити б їй ні першого місця, ні спецпризу Пугачової. Сьогоднішня Кароль вдає із себе зірку дуже провінційно і манірно. І схоже, що Тіна таки вагітна — принаймні телевізор дуже натякає на це, причому цікавий стан помітний як у червоній сукні, так і в шкіряній міні–спідниці.

Нічого святого: москвичі жартували про латвійський гімн

Хамські «інтернаціональні» жарти на сцені «Нової хвилі» — фірмовий московський стиль. Тож Галкін і пожартував під час жеребкування над конкурсантом із Киргизстану, який виступає під псевдонімом Омар: «Аллуся, витягай швидше номер, уже чекають Омар із Киргизстану і Лобстер із Казахстану». Вадим Галигін теж пожартував: «Якби я був конкурсантом, я б усі три дні співав гімн Латвії. Всі глядачі приймали б пісню стоячи, не могли б піти під час її виконання, а журі побоялося б поставити низькі оцінки», і далі проспівав перші слова гімну. У Латвії піднявся скандал, один латвійський політолог висловив думку, що президенту Залтерсу не слід було відвідувати цей захід, інший політолог розцінив жарт Залигіна як знущання над національним гімном: «Було відкрите знущання над гімном країни, де відбуваються усі події. Це дуже рідкісна ситуація, коли в якійсь країні конкурс проводить, так би мовити, яскраво виражена міжнародна еліта. В інших країнах зазвичай такі заходи влаштовуються за місцеві гроші, їх організовує місцева культурна еліта. У нас цього не проглядається. Тут і міжнародні гроші. М’яко кажучи — російські. Тут і організатори — представники Росії. І якщо ми йдемо на це, це вже саме по собі означає наше дружнє ставлення до  сусідньої країни.

І в цьому випадку — дозволити собі знущатися над гімном? Це образа не тільки для латишів, а для всіх, хто тут живе. І це вже, по–моєму, кримінальна стаття», — заявила в інтерв’ю радіо Baltkom 93,9 політолог Ілзе Островска. А латвійська Нацрада з питань радіо і телебачення пообіцяла розібратися, чому канал LNT, транслюючи відкриття, не перекладав його латиською мовою.

Конкурс триватиме до 28 липня, попереду ще виконання національного хіта і пісні, написаної спеціально для конкурсу, концерт членів журі у стилі bossanova, програми disco і latino. А серед запрошених зірок блищать Джо Кокер, Монтсеррат Кабальє, Робін Гібб (заспіває в дуеті з Валерією), Ел Джероу (музикант підготував дует із Ларисою Доліною). Конкурс у Юрмалі, яку журналісти вже назвали Рубльовкою–Light, за підрахунками фінансових аналітиків, принесе латвійській економіці 4 млн. латів.