Виходьте на вулицю, пошта приїхала!

25.06.2008
Виходьте на вулицю, пошта приїхала!

Про роботу пошти наша газета писала багато: переважно про погану якість доставки листів і газет, порушені при цьому права читачів та ущемлені інтереси видавництв. Втім нарешті з’явилася надія, що ситуація може поліпшитися.

Проблеми «Укрпошти», ясна річ, нікуди не щезли. Днями редакція «УМ» отримала лист із Тернопільської області, у якому читачі повідомили про дивну новацію — листоношам перенесли вихідні на суботу–неділю. Раніше поштовики відпочивали у неділю та понеділок — день, коли більшість вітчизняних газет не виходить. Тепер же вони вирішили жити, «як люди». «Таким чином, найбільш «читабельні» дні, коли мільйони громадян відпочивають і мають час ретельно переглянути періодику, просто випадають, — пише мешканець Заліщиків Петро Мельник, — адже п’ятничні й суботні новини потрапляють до нас аж... у вівторок. А кількаденні новини, це вже, погодьтеся, далеко не новини». Про несвоєчасну доставку газет і листів нам сигналізують також читачі з Дніпропетровська, Хмельниччини і навіть з Києва.

На Прикарпатті — свої біди. Так, у селах Діброва, Чесники, Чернів Рогатинського району поштові відділення... взагалі закривають. Причина прозаїчна — гроші. Тобто відділення працювали збитково, причому сума втрат зв’язківців за рік становила — ви не повірите! — від 690 до 1240 гривень. А раз так, вважає заступник міністра транспорту й зв’язку, директор Державного департаменту з питань зв’язку та інформації Олег Проживальський, то повісимо на двері замок — і баста! Про це, що пошта — не суто комерційна структура, а виконує ще й соціальну функцію та проводить державну політику у сфері зв’язку, цей високодостойний керівник чомусь не подумав. А на районну раду, яка намагається захистити людей, що їх відрізали від інформації, ще й нагримав: «Підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру... Незаконне втручання органів... місцевого самоврядування... забороняється».

Але, на щастя, не всі в «Укрпошті» міркують так радикально. Днями відбулася розмова голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка із виконувачем обов’язків генерального директора Державного підприємства поштового зв’язку Таїсією Замковою. Керівник цього відомства пообіцяла активно боротися із надмірною ініціативою власних підлеглих. Найбільшу проблему поштовиків — малі зарплати — пообіцяв допомогти розв’язати міністр транспорту Йосип Вінський. Це буде першим кроком для боротьби із хронічною нестачею кадрів. А для того, аби наблизити пошту до народу, генеральний директор реалізовує ноу–хау — впроваджує пересувні відділення зв’язку.

«Буде закуплено 380 автомашин, які їздитимуть малонаселеними районами і зупинятимуться та працюватимуть навіть у віддалених хуторах, — розповідає Таїсія Федорівна. — У цих відділеннях можна буде не тільки одержати лист, газету, відправити бандероль, посилку, а й оформити передплату». Експеримент уже розпочався: перших 80 машин для організації пошти на колесах уже закупили. Придбання решти — не за горами.

Поштовики обіцяють поліпшити та модернізувати систему обробки кореспонденції, щоби скоротити шлях надходження листів та періодики до споживача. Спілка журналістів, у свою чергу, бере на себе зобов’язання підтримати в органах влади інтереси листонош. Перша ініціатива — домогтися затвердження Кабінетом Міністрів нового нормативу, який би зобов’язував усі будівельні фірми, незалежно від форми власності, здавати нові житлові будинки неодмінно із поштовими скриньками. Аби преса не губилася у нетрях кам’яних джунглів.