Дрогобицька шульцологія

28.05.2008

У Дрогобичі триває III Міжнародний фестиваль Бруно Шульца. Офіційне відкриття «Арки уяви Бруно Шульца» відбулося у Дрогобицькому педуніверситеті імені І.Франка. Такої честі університет удостоївся завдяки колишній гімназії Владислава Ягелла, на базі якої виріс заклад. Саме у цій гімназії і викладав малювання видатний митець XX століття Бруно Шульц.

У рамках фестивалю — відкриття персональної виставки коміксів за мотивами Шульцових «Цинамонових крамниць» Дітера Юдта з Берліна та вернісаж експозицій «Між ілюстрацією та мистецтвом» за участю Віталія Садовського з Вроцлава, Марека Шміделя (Варшава), Марфуша Джевінського (Люблін), Сергія Петлюка зі Львова і Мар’яна Олексяка, який представляє Дрогобич.

У дні фесту в Історико–краєзнавчому музеї бажаючі можуть розпитати митців про Бруно Шульца все. Мар’ян–Павло Боцяновський (Лодзь), Станіслав Осуга (Жешув), Роберт Худзинський (Плонськ) та мистецька група зі Львова «Білий квадрат», які продовжать виставку експозицій Палацу мистецтв, розкажуть про свої «Зустрічі з уявою Бруно Шульца». А в Музично–драматичному театрі ім. Ю. Дрогобича йтиме вистава Бялостоцького лялькового театру «Цинамонові крамниці» — режисер Франк Сойнлє (Німеччина), сценографія Сабіне Ебнер (Австрія). Це найновіша міжнародна шульцівська театральна реалізація.