Даєш сільську автономію!

06.03.2008

Корені конфлікту, що виник між сільською громадою Боричівки та Теребовлянською райрадою, тягнуться ще з 60–х років минулого століття. Саме тоді було розформовано сільраду цього приміського населеного пункту, а його приєднано до міста Теребовлі. Поки існували Союз і відповідна система, особливого дискомфорту від цього селяни не відчували, а от після здобуття Україною незалежності все почало змінюватися. Теребовлянська міськрада, постійно відчуваючи брак коштів, почала все більше забувати про свою частинку у вигляді колишнього окремого села. Відтак воно, переставши офіційно бути селом, але так і не ставши реально міською територією, дедалі більше занепадало.

Члени ініціативної групи з відок­ремлення Боричівки від Теребовлі стверджують, що впродовж останніх років кошти селу виділяли винятково за так званим залишковим принципом. Наслідок — жахливі дороги, неосвітлені вулиці, немає навіть найнеобхідніших соціальних об’єктів. Понад півтисячі жителів залишилися без жодного магазину, а за будь–якою довідкою треба їхати «надцять» кілометрів до райцентру, транспортне сполучення з яким дуже погане.

Восени минулого року обурені боричівчани утворили ініціативну групу з проведення референдуму стосовно від’єднання села від райцентру. 4 листопада минулого року переважна більшість їх проголосувала за набуття селом статусу окремої адміністративної одиниці. Досі громада очікувала відповідного рішення райради, і нарешті сесія розглянула це питання. Депутати взяли до відома результати референдуму й заслухали інформацію бюджетної комісії. Остання вирішила, що створення сільради в Боричівці є недоцільним передусім із фінансової точки зору, тому й рішення сесії було негативним.

До речі, жодного з членів ініціативної групи на засідання бюджетної комісії, яка вирішувала долю села, не запросили. А журналістів, які приїхали з обласного центру саме заради вищезазначеного питання, попросили покинути залу. Утім питання залишається відкритим, бо боричівчани, як розповів «УМ» один із членів ініціативної групи, не збираються так легко здаватися.