НОВИНИ ПЛЮС

06.03.2008

Конституційна реформа

Партія регіонів припиняє свою участь у роботі Національної конституційної ради при Президенті. Про це журналістам учора повідомив нардеп–«регіонал» Олександр Лавринович. За словами екс–міністра юстиції, представники ПР припиняють співпрацю з Президентом у сфері реформування Конституції через те, що «створена у складі цієї ради спеціальна робоча група почала роботу з перегляду всього тексту української Конституції, починаючи з преамбули, загальних засад і по всіх розділах».

Бюджет–2009

Кабінет Міністрів учора ухвалив проект бюджетної резолюції на 2009 рік. Як повідомила Прем’єрка Юлія Тимошенко, цей документ містить кілька суттєвих відмінностей від попередніх бюджетів: «По–перше, ми плануємо перейти в новому бюджеті (на 2009 рік) від утримання бюджетних установ до оплати їхніх послуг, що має докорінно змінити функціонування фінансів у бюджетній сфері. По–друге, ми змінимо міжбюджетні стосунки таким чином, щоб жодне місто чи селище не відчувало себе відстороненим від фінансування. Фінансування буде йти безпосередньо на кожну адміністративну одиницю».

Також глава Кабміну поінформувала, що резолюція передбачає дефіцит держбюджету 2009 року на рівні не більше 2%, і уряд «зробить усе, щоб бюджет–2009 ухвалювався на податковій основі, яка може бути передбачена Податковим кодексом».

Червоні дні календаря

Президент Віктор Ющенко пропонує скасувати святковий день 2 травня й запровадити ввести нове державне свято із вихідним — 22 січня, День соборності України. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді як невідкладний.