На кому поставили «великий красивий хрест»?

06.03.2008
На кому поставили «великий красивий хрест»?

Учора в Раді знову був млявоплинний карнавал замість роботи. А з огляду на те, що спікер Яценюк вітав жінок-журналісток із 8 Березня вже 5-го числа, роботи не буде ні 6-го, ні 7-го... (Фото УНІАН.)

«І що вони там стільки часу роблять? — Мабуть, допомагають Яценюкові хреста витесувати». Так жартували вчора в кулуарах знуджені нардепи, поки їхні лідери вкотре засідали в кабінеті Голови Верховної Ради. Напередодні, у вівторок, Яценюк уже не вперше наголосив на тому, що «ця ніч — остання». Тобто або до ранку середи керівники фракцій досягають компромісу й узгоджують такий проект постанови, який розблокує ВР, або «поставимо іншу крапку — що парламент не буде працювати у цій формації, і тоді настають зовсім інші обставини». «Працюємо — працюємо, не працюємо — так і буде. Поставимо великий красивий хрест», — наголосив спікер, звертаючись до присутніх у залі депутатів не зі свого місця в президії, а з трибуни.

 

Місця для інвалідів та спікерів

Саме в тому, що Яценюк не хоче сісти на своє місце й відкрити засідання хоч би й «силою», спікера звинувачують і колеги по коаліції, і, скажімо, фракція Блоку Литвина, яка постійно наполягає на тому, щоб спікер оголошував про початок роботи. «Ну як можна зайти, якщо там вже Журавко сидить на моєму місці? Там уже є відповідний спікер», — відповідає на це Голова ВР, вказуючи на «регіонала» з обмеженими фізичними можливостями, який справді постійно окуповує спікерське крісло. Сидів Журавко там і вчора, хоч «Регіони» ще з понеділка присягалися, що більше президію не блокуватимуть. «Розуміють, що інваліда ніхто не зачепить, бо це вдарить по рейтингу», — обурюються щирі «коаліціонери» «не на диктофон».

«Якщо вони сказали, що не блокуватимуть трибуну, то повинні взяти цього депутата під білі руки й віднести на його місце, — вважає «нашоукраїнка» Лілія Григорович. — Але «регіонали» використовують у своїх інтересах людину, яку не можна використовувати ні згідно із законодавством, ні згідно із законами моралі. Бог їм суддя. І народ усе бачить...».

Самого Олексія Журавка, якому близько 12–ї таки набридло сидіти в президії (та ще й при фактично порожній залі), запитання «УМ», чому він постійно займає місце Яценюка, обурило: «Питання у вас унікальне. Вам більше нічого поставити? Я вважаю, що нема чого й відповідати — ви ж прекрасно все розумієте». Однак на прохання все ж викласти свою позицію Журавко зрештою відповів: «Я обстоюю Конституцію, обстоюю право на референдум, право на слово людини, а не в одному порядку хтось на сьогодні порушує Конституцію. Коаліція взагалі не виконує ніякі свої умови, з ними домовитися ніколи ні про що не можна. Щодня якісь нові вимоги. Я як громадянин хочу проголосувати за НАТО. Віддати голос за НАТО або не віддати голос за НАТО. Особисто я не хочу голосувати за НАТО. Мене не влаштовує цей вектор. Тому сьогодні я як народний депутат відстоюю кожне слово своїх виборців».

Кульки надуваються, рейтинг «вінні–пухів» здувається

«Та яка робота?! Ні фіга вже тут не буде, звалюємо», — закликав один нардеп свого колегу, чимчикуючи з портфелем в напрямку виходу з парламенту. І справді, було очевидно, що, попри всі «останні китайські попередження» Яценюка, парламент не запрацює. Воно й не дивно, якщо готовність своєї сили йти на компроміс Віктор Янукович у вівторок увечері під дружний сміх залу виклав так: «На пропозицію Голови Верховної Ради попрацювати до завтра до 10–ї години і знайти рішення, на якому ми наполягаємо...».

Не знайшли. Ранкове засідання як розпочалося, так і завершилося вже звичною картиною — під купол рвуться жовті й сині надувні кульки, біля них топчуться «регіонали»... «Ми їх через ці кульки з подачі журналістів називаємо «вінні–пухами» і «п’ятачками», — сміється Лілія Григорович. — А кульки, до речі, виробництва НАТОвської Польщі».

У тому, що ПР блокує роботу парламенту, пані Лілія, з огляду на цілковиту нелогічність цієї клоунади, знайшла навіть позитив. «Завдяки цій «картинці» рейтинг Партії регіонів із 34 відсотків опустився до 25. Ще тиждень блокування — і буде 15 відсотків. Тому з певної точки зору для нас як коаліції це на користь». Тим паче що, нагадує Григорович, коаліція свою дієвість уже довела, обравши Голову Верховної Ради, затвердивши Прем’єр–міністра й уряд, ухваливши бюджет...

Щоправда, тепер прихильники «НУНС» і БЮТ дивуються, чому коаліція йде на поступки опозиції, замість засідати самостійно, нібито маючи більшість і можливість ухвалювати рішення. «Я думаю, що цього тижня ця наполеглива вимога має бути реалізована, — відповідає на це пані Лілія. — Думаю, незалежно від того, чи блокуватимуть «Регіони» трибуну й надалі, до кінця тижня парламент обов’язково запрацює».

ВР: дискредитована, але не розпущена

Натомість «регіонал» Володимир Сів­кович на запитання «УМ», коли ж у сесійній залі нарешті почнеться робота, зауважив: «А це (блокувати трибуну. — Ред.) теж наша робота!». А от скільки триватиме саме така робота, а не законодавча — це, за словами Сівковича, залежить тільки від... «Нашої України». «Бо всі інші фракції вже погодили текст постанови (про НАТО), — пояснює представник ПР. — Швидше за все, секретаріату Президента просто не вигідно, аби парламент працював». Але й розмови про розпуск ВР пан Володимир вважає безпідставними. «Дострокові вибори зараз насправді не вигідні нікому. Та їх і не буде, бо якщо Президент розпочне консультації з цього приводу, БЮТ об’єднається з «Регіонами», щоб оголосити йому імпічмент», — спрогнозував нардеп.

«Не виключено, що справжньою причиною цього блокування є дискредитація парламенту, — припускає й представник фракції БЮТ Андрій Павловський. — Адже ще трошки, і на референдум буде винесене питання, чи взагалі потрібна Україні Верховна Рада». Пан Андрій не шкодує, що перейшов із Київради до ВР, бо столичний парламент зараз також заблокований — мером Черновецьким. А причиною блокування парламенту верховного Павловський вважає зовнішні центри впливу: «З одного боку Партія регіонів, очевидно, отримує вказівки з російського посольства. З іншого — мабуть, тут задіяні інтереси не лише «регіоналів»...

 

НАМІРИ
«Регіони» йдуть на барикади?

Партія регіонів «вичерпала резерв своїх можливостей щодо пошуку шляхів переконання помаранчевих лідерів у згубності їхньої позиції» і переходить до масових акцій протесту проти вступу України до НАТО. Про це вчора по завершенні наради в Голови Верховної Ради повідомив лідер ПР Віктор Янукович. Мовляв, коаліція нехтує вимоги ПР (щодо референдуму стосовно НАТО), тож хай тепер «влада отримає відповідь, але не в парламентських стінах, а від народу».

Для представників коаліції ці слова виявилися цілковитою несподіванкою. Як розповів журналістам лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, учасники наради взяли перерву на десять хвилин, щоб узгодити остаточні формулювання узгодженого (!) тексту протоколу про взаєморозуміння, аж тут Янукович оприлюднює заяву, «яка по–суті рубає всі канати»... А фракція «НУНС», як повідомив її голова В’ячеслав Кириленко, збирається на термінове засідання для обговорення ситуації, що склалася внаслідок заяви Партії регіонів. «Ми здивовані таким підходом до розв’язання проблем і вважаємо, що це більше політична поза, ніж політична позиція», — додав Кириленко.