Швидка медична... увертюра

26.02.2008

Тиша і спокій для тих, хто щойно пережив інсульт — зовсім не підходяще лікування. Значно корисніше для них — слухати музику. Вона не тільки покращує настрій, а й прискорює відновлення пам’яті та уваги, повідомляє медичний журнал «Брейн».

Саме до такого неочікуваного висновку дійшли вчені Гельсінського університету. Вони провели дослідження, залучивши до нього 60 пацієнтів, які недавно пережили інсульт і мали порушення рухливості, розлади пам’яті та проблеми з увагою. Цих пацієнтів поділили на три групи (по 20 осіб): музичну, мовну та контрольну. Хворим першої групи, окрім стандартної терапії після інсульту, запропонували протягом двох місяців слухати улюблену музику. Пацієнти другої групи слухали улюблені аудіокниги. Лікуючи решту пацієнтів, медики застосовували лише стандартні методи.

Результати дослідження підтвердили: музика таки може творити чудеса. Адже саме у тих пацієнтів, які її слухали, пам’ять та увага відновилися швидше, а настрій був кращим, ніж у пацієнтів контрольної групи. Вже через три місяці терапії запам’ятовування слів у «музичній» групі покращилось на 60 відсотків, тоді як у контрольній пам’ять покращилась на 29 відсотків, а в «мовній» — лише на 18, — повідомив керівник дослідження Теппо Сяркамо.

Науковці переконані, що «музичний» спосіб лікування не тільки швидше відновить здоров’я пацієнта після інсульту, а й збереже гроші хворого: дешевший і доступніший спосіб знайти важко. Крім того, таке лікування можна застосовувати на ранніх стадіях одужання, коли пацієнт ще слабкий і не може активно рухатись.