Спільна справа на користь людям

07.02.2008
Спільна справа на користь людям

«Золотий ключ» для пожежників від «Київміськбуду». (На фото президент холдингу Петро Шилюк і начальник ГУ МНС у Києві Віктор Босак).

«Київміськбуд», одна з найбільших будівельних компаній столиці, до дня пожежників зробив їм справжнє свято — збудував новеньке пожежне депо.

Кількість житлової площі у Києві, як і кількість киян, стрімко зростає. Лише цьогоріч «Київміськбуд» збирається здати більш як 500 тисяч квадратних метрів квартир для жителів столиці. У той же час кількість пожежних депо залишається незмінною. Тож будівництво пожежних станцій надзвичайно актуальне і стало одним із пріоритетних напрямів холдингу, одним із першочергових завдань. Особливо потрібним було таке будівництво на лівому березі столиці. Адже його обслуговувало всього п’ять пожежних депо, а в районі Позняків взагалі не було жодного.

«Відкриття тут пожежної частини — серйозне досягнення, адже це перше депо, яке відкрили за останні одинадцять років. Я думаю, що така пожежна частина — показова для всіх міст країни. Тут справжній європейський рівень», — сказав перший заступник мера Денис Басс під час презентації новобудови.

У процесі будівництва замовник кілька разів змінював проект. «Остаточний варіант: п’ять поверхів та шість стоянок для пожежних машин», — розповідає президент холдингової компанії «Київміськбуд» Петро Шилюк. —І з цим завданням ми впоралися успішно».

Зданий проект подобається як будівельникам, так і самим вогнеборцям. «Якістю будівництва ми задоволені, шикарне приміщення. Воно дуже компактно збудоване і дуже зручне», — підтверджує начальник ГУ МНС у м. Києві Віктор Босак.

Над стоянками для пожежних машин знаходяться службові приміщення: робочі кабінети з новими комп’ютерами, караульна з телевізором і навіть кухня, обладнана двома мікрохвильовими пічками. Третій—четвертий поверхи зай­мають сплановані для пожежників службові квартири. Загалом їх 22: шість однокімнатних та 16 двокімнатних. Таке розташування дозволяє пожежникам швидко реагувати на будь–яку екстремальну ситуацію і одночасно забезпечує їх житлом. На території частини також є дитячий майданчик. «Якщо тут житимуть сім’ї, то й їхнім дітям буде де гратись», — пояснив нехитрий задум президент «Київміськбуду».

«Нових технологій при будівництві ми не застосовували. Швидше, були певні складнощі, — поділився з «УМ» голова правління «Трест Міськбуд–4» Василь Бендюг. — Будинок довелось споруджувати на місці озера, тож значні кошти будівельники витратили на створення міцної опори для будинку. Довелося завезти 36 тисяч кубометрів ґрунту та ще 7—8 тисяч піску. Вже потім у своєрідну піщану подушку забивали палі. Особливо будівельники пишаються оздобленням приміщення для пожежних машин. «Наприклад, за планом гараж мав бути штукатурка з побілкою, а ми зробили плиткою», — каже голова правління тресту.

Із підлогою також довелося повозитися. Вона спеціальна — наливна, щоб могла витримати техніку вагою понад 45 тонн. Адже закуплений для частини єдиний в Україні коліноподібний підйомник, що може дотягнутись до 30–го поверху будинку, важить аж 48 тонн. Виключно для цього «унікуму» довелось ще й понижувати рівень підлоги. Машина виявилася нестандартного розміру, тож не вміщувалася у попередньо заплановану висоту першого поверху. «А замаскували ми все так, що ніхто й не помітить заниженої підлоги», — хвалиться Василь Бендюг.

Київміськбудівці витратили багато часу для підготовчих робіт: у приміщенні повністю замінили систему опалення та проклали нові мережі для постачання води. Саме ж приміщення збудували й оздобили за рік. «Минулого року наш трест закінчив будівництво шкіл у Солом’янському районі. Тож із 1 вересня по 1 січня ми це депо й збудували», — повідомив голова правління «Міськбуд–4».

Школи й депо — це не єдиний соціальний проект «Київміськбуду». Навесні компанія планує здати ще один ком­плекс — приміщення Апеляційного суду. «Це буде велике приміщення, думаю, там буде достатньо місця, щоб розмістити всі служби суду», — підсумовує президент холдингу Петро Шилюк.

Що ж, сподіватимемося, що й пожежники, й судді будуть забезпечені комфорт­ними умовами роботи. Лише поменше б у них було тієї самої роботи: як пожеж для вогнеборців, так і дотримання законності всіма громадянами — для суддів. А будівельники будуватимуть світлі школи й комфортні квартири для щасливих мешканців.