Несподіванка зі Спасом

Несподіванка зі Спасом

25 жовтня Київська міська рада таки передала УПЦ Московського патріархату в безкоштовне користування церкву Спаса на Берестові. Упродовж кількох тижнів перед цим найшанованіші постаті нації і широка громадськість міста вимагали не робити цього і залишити давньоруську пам’ятку, не пристосовану для богослужінь, у підпорядкуванні Національного Києво–Печерського історико–культурного заповідника. Міністерство культури і туризму України, яке 7 вересня надіслало до столичної міськради свою письмову згоду на те, щоб передати пам’ятку Києво–Печерській лаврі, на прохання городян 12 жовтня відкликало цей дозвіл. А 18 жовтня на сесії Київради створили комісію «для детального вивчення ситуації» довкола храму, до складу якої увійшов директор заповідника Сергій Кролевець, голова Державної служби з питань культурної спадщини Микола Кучерук і депутати Київради.

Екскаватором по…Кобзарю

Екскаватором по…Кобзарю

Судячи з усього, скульптура була міцна. Принаймні очевидці стверджують, що під натиском потужної техніки вона довго не здавалася. Тому й спромоглися знести тільки верхню частину — власне скульптуру Тараса Шевченка на повен зріст, а осиротілий п’єдестал так і залишився стояти на місці. Цікаво, що у справі замішані не таємничі вандали, а... Самарська райдержадміністрація міста, за рішенням якої і знесли скульптуру. У відділі охорони пам’яток Дніпропетровського обласного центру охорони історико–культурних цінностей стверджують, що пам’ятник був виготовлений з гіпсу, тож із часом став виглядати жалюгідно. Проте неважко пересвідчитися, що скульптура була виготовлена з бетону, тому так вперто й трималася. Та й як вона, гіпсова, могла б простояти протягом півстоліття?

«Зірок» — кури не клюють

«Зірок» — кури не клюють

Схоже, в майбутньому, аби мати в центрі Донецька «іменну зірку», вже не потрібно буде мати грандіозних успіхів у спорті, мистецтві чи в інших царинах. Для цього достатньо тільки товстого гаманця. Про ідею майбутніх змін посеред Донецька можна дізнатися через інтернет — на сайті проекту «Наше місто». На електронну адресу всім бажаючим пропонується відправити вже заповнену форму замовлення. Таким же способом можна й підтвердити оплату. А вартість гранітної плитки у вигляді зірки з прізвищем замовника на бульварі Пушкіна, на думку авторів проекту, є цілком доступною. Зокрема, іменна зірка (з одним прізвищем) обійдеться в 5 тисяч гривень. Так звана весільна, де в обрамленні двох обручок будуть два прізвища, — 7 з половиною тисяч. А якщо ось так увіковічнитися заманеться цілому підприємству чи фірмі, слід буде розкошелитися на 10 тисяч гривень.

Всі статті рубрики