Кого любить Нестор — того любить батьківщина

30.10.2007
Кого любить Нестор — того любить батьківщина

Крістіна Кіршнер дякує своєму чоловікові за підтримку на виборах. (Фото Рейтер.)

«Друга Евіта Перон», — так називають Крістіну Кіршнер, дружину попереднього президента Аргентини Нестора Кіршнера, яка виграла перший тур виборів. Пані Кіршнер набрала 43 відсотки голосів цієї неділі, і вже вночі в її штабі святкували перемогу, адже найближча суперниця, теж жінка, Еліса Карріо з «Громадянської коаліції» отримала тільки 21 відсоток голосів виборців. Розрив між претендентками на першу посаду в державі настільки великий, що аналітики вже вчора були переконані: другий тур не знадобиться. (В Аргентині переможця визначають у першому турі, якщо той набрав мінімум на 10 відсотків голосів виборців більше).

Утім важлива ремарка: в своїх оцінках аргентинці виходять лише з даних екзит–полів, адже станом на 9.00 понеділка Центрвиборчком країни підрахував лишень 18 відсотків бюлетенів. Слід сказати, що, згідно з підрахунками цієї, майже п’ятої частини бюлетенів, впевнено лідирує Крістіна Кіршнер — 42,53 відсотка.

До речі, пані Карріо в ніч по виборах визнала свою поразку й офіційно (зокрема, й продублювавши своє звернення по державному радіо) привітала суперницю з перемогою. Однак «ранок мудріший за вечір», отож представники партії Карріо вчора заявили, що мають намір оскаржувати результати голосування 28 жовтня у суді.

Красуні Кіршнер зараз 54 роки. На вчорашній прес–конференції вона подякувала своєму чоловікові за підтримку та допомогу під час кампанії та пообіцяла продовжити його курс. А «його курс» — це жорстка боротьба з інфляцією і контроль цін шляхом втручання держави в ринкові механізми, прогнозують аналітики.

Аргентинці люблять жінок і не мають такого негендерного упереження щодо «спідниці на троні», як, скажімо, мешканці більшості європейських країн, а тим паче держав колишнього СРСР. Більшість громадян голосувала за Крістіну Фернандес де Кіршнер великою мірою саме тому, що вона яскрава жінка, цікава особистість. Зараз усі пророкують, що пані Крістіна стане «другою Евітою Перон». Принаймні за кількістю та якістю яскравих вчинків на першому посту в державі.

У будь–якому разі, Крістіна Кіршнер стане першою загально обраною жінкою–президентом Аргентини. Адже Евіта Перон зійшла на олімп влади у 1974 році після смерті свого чоловіка, президента Хуана Домінго Перона, позаяк обіймала посаду віце–президента. Вона керувала Аргентиною два роки і була відсторонена від влади 24 березня 1976 року внаслідок військового перевороту. Потому в країні на сім років утвердилася військова диктатура.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>