І мертвим, і живим...

17.10.2007
І мертвим, і живим...

У Дніпропетровську поховали перших жертв трагедії. Серед них 14–річна Даша Бірюкова. (Фото УНІАН.)

Список жертв вибуху в Дніпропетровську знову подовшав. Тепер у ньому зазначено 17 осіб, серед яких п’ятеро — діти. Пошукові роботи на руїнах десятиповерхівки й далі не припиняються, адже під завалами ще перебувають люди. Хочеться вірити в диво й сподіватися, що когось з них таки знайдуть живим. Хоча в рятувальників оптимізму значно менше, адже погода в ці дні не радувала — якщо комусь і вдалося вціліти під руїнами, то холод довершив свою справу. На місці трагедії задіяно сотні людей — орієнтовно 350 осіб. Половина роботи з розбирання завалів вже позаду. Але з’явилися складнощі — через загрозу падіння однієї зі стін будинку роботу техніки довелося призупинити. Тож завали розбирають вручну й лише у безпечних місцях. Тим часом було змонтовано баштовий кран. А експерти вирішують, чи можна розбирати верхню частину даху.

 

Халатність ціною в життя

Правоохоронні органи оприлюднили перші результати перевірки причин вибуху й загибелі людей житлового будинку. Згідно з ними, трагедія сталася через неналежне виконання своїх обов’язків працівниками компанії, яка мала стежити за нормальним функціонуванням труби і подачею «блакитного палива» у будинки. Як стверджують слідчі, катастрофа сталася через поломку на газорозподільчій станції: стара іржава пружина не перекрила клапан, внаслідок чого газ під високим магістральним тиском почав проникати у квартири. Окрім цього, правоохоронці вже з’ясували, що з метою економії фінансів «Дніпрогаз» втричі скоротив кількість технічного персоналу. Відтак протягом останніх двох років зовсім не проводилися роботи на газорозподільчих станціях міста.

«Наразі затримані дві особи: головний інженер«Дніпрогазу» і його перший заступник. Вони підозрюються у службовiй недбалості, що призвела до тяжких наслідків», — розповіла «УМ» співробітник прес–служби Дніпропетровської обласної прокуратури Світлана Чорна. За її словами, у випадку доведення усіх висунутих обвинувачень, підозрювані можуть потрапити за грати на п’ять років. Також їм буде заборонено обіймати керівні посади протягом трьох років і вони сплатять штраф у розмірі від 100 до 250 неоподаткованих мінімумів.

Водночас не виключено, що коло затриманих розшириться. Про це вчора заявив генеральний прокурор України Олександр Медведько. Очевидно, імена тих, ким ще зацікавляться правоохоронці, визначаться після остаточних висновків перевірки. Наразі, окрім працівників прокуратури, цим займатиметься і Державний комітет України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Відповідне доручення уже підписав Прем’єр–міністр Віктор Янукович. У, власне, самому комітеті впевнені: якби такий дозвіл був виданий раніше, трагедії можна було б уникнути.

«Щодо з’ясування причин аварії у цьому конкретному випадку, то наразі сказати щось важко, оскільки на місці катастрофи працює спеціальна експертна група спільно зі слідчими прокуратури, і ми маємо досить обмежений доступ до інформації, — розповів «УМ» начальник територіального відділення Комітету у Дніпропетровській області Анатолій Кожушко. — Раніше ми могли перевіряти лише умови праці робітників, скажімо, на тому ж ВАТ «Дніпрогаз», але не мали права втручатися і моніторити дотримання правил безпеки при подачі «блакитного палива» безпосередньо у будинки. Тепер, завдяки розпорядженню Кабміну, такі повноваження ми отримали і гарантую, мало всім не здасться!».

Наразі для компенсації матеріальних збитків державі й громадянам на рахунки компанії накладено арешт. Як відомо, «Дніпроенерго» належить відомому російському мільярдерові Віктору Вексельбергу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Триває перевірка магістральних газопроводів, газових колодязів, газорегулюючих станцій та пунктів, а також усіх структурних підрозділів ВАТ «Дніпроенерго». Станом на 15 жовтня було перевірено 19 об’єктів. Інспектори вже виявили 58 порушень вимог безпеки. Наразі відбувається перевірка систем газопостачання правобережних районів Дніпропетровська — Ленінського, Кіровського,Красногвардійського, Бабушкінського та Жовтневого.

 

Сказав «совісний» безсовісним

«Спекуляцій на ринку нерухомості не буде! Совість треба мати!» — з такими закликами звертається уже котрий день поспіль міністр з надзвичайних ситуацій до Дніпропетровських агентств нерухомості. Пожвавлення у Шуфрича раптово з’явилося після того, як Кабмін виділив майже 100 мільйонів гривень на компенсацію зруйнованого житла. Одразу по цьому Нестор Іванович з’ясував, що кляті рієлтори вирішили вхопити левову частку з цих грошей собі. Тож головний еменесник не може такого дозволити, а відтак збирається тиснути на них усіма методами, закликаючи підключити до справи і провести спільне засідання за участю МВС, СБУ, прокуратури та податкової. «Ми попереджали, що недопустимі спекуляції на горі людей. Я ще раз по–людськи звертаюся до рієлторів як до дніпропетровців: припиніть підвищувати ціни!». За словами Нестора Шуфрича, грошей, виділених урядом, має вистачити на нове житло в розрахунку не менш 1,5 тисячі доларів за квадратний метр.

«Совість у нас є, і ніхто ціни не підвищує. Якщо міністр десь таке побачив, то це, безумовно, поодинокі випадки несерйозних компаній. Вартість житла дійсно трохи зросла, проте сталося це ще за тиждень до вибуху, й відтоді ціни не змінювалися, — пояснила «УМ» рієлтор тамтешнього агентства нерухомості «Днєпр ДіС» Валентина Григор’єва. — Вчора наша компанія, яка, до слова, теж розташована на проспекті Перемоги, безкоштовно допомагала постраждалим yнаслідок вибуху знайти квартири для оренди. То про які спекуляції йдеться?!».

Валентина Миколаївна каже, що розуміє, чому міністр так нервує. «Вони пообіцяли людям повноцінну заміну старого помешкання. Але за 1,5 тисячі доларів за 1 м2, які мають намір сплатити з нового житла, квартиру на одній з елітних вулиць Дніпропетровська і другій за престижем після центру не купиш. За ці гроші можна придбати хіба лише помешкання або на першому, або на останньому поверхах, і то в таких районах, як Героїв Сталінграда, Тополь чи лівого берега, але аж ніяк не задовольнити вимоги людей, які виросли на набережній і не захочуть звідси нікуди переїжджати. Тому нехай влада краще спробує налагодити діалог з рієлторами, й ми підемо назустріч і допоможемо підшукати необхідну площу, а не звинувачує нас, таких самих дніпропетровців, у спекуляціях на наших же городянах».

 

Допомога звідусіль

Тим часом у постраждале місто звідусіль надходить допомога. Свій одноденний заробіток перерахують у фонд постраждалих Президент України Віктор Ющенко та працівники його секретаріату. Також свою одноденну зарплату передадуть постраждалим працівники Тернопільської та Херсонської облдержадміністрацій, органів влади Криму, співробітники Мінрегіонбуду, міліціонери Управління МВС у Дніпропетровській області. Севастопольська міська рада вирішила перерахувати 100 тисяч гривень, а Чернівецька міськрада — 50 тисяч. Благодійний фонд «Розвиток України», засновником якого, як відомо, є бізнесмен Рінат Ахметов, виділив постраждалим 10 мільйонів гривень. Дещо раніше корпорація «Індустріальний союз Донбасу» перерахувала потерпілим 1 мільйон гривень.

Хто хоче долучитися до допомоги постраждалим сім’ям, нагадуємо, що гроші слід перераховувати на розрахунковий рахунок 35424059000077, Головне управління державного казначейства України у Дніпропетровській області, МФО 805012, ОКПО 21930097. Призначення платежу: на ліквідацію наслідків аварії будинку по вул. Мандриковська, 127. Отримувач: Управління праці і соціального захисту Дніпропетровської міськради.

Упродовж двох діб на цей рахунок вже надійшло 320 тисяч гривень, повідомив міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, і ця каса взаємодопомоги постійно поповнюється.

 

ДО РЕЧІ

Учора на прес–конференції міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич спростував чутки про факти мародерства на місці трагедії (деякі ЗМІ розповсюдили інформацію, що було затримано людей, перевдягнених у форму еменесників, які «промишляли» в напівзруйнованих квартирах). За словами міністра, пошукові роботи тривають цілодобово, а місце їх проведення освітлюється вночі, постійно оточене подвійним кільцем охорони, кожну людину, яка заходить всередину, супроводжують міліціонери, а якщо це бійці МНС, то хтось зі старших по службі. Учора цінні речі постраждалим із будинку виносив сам Шуфрич. «Через певний ризик я не можу віддати наказ іти туди рятувальникам. Тому взяв на себе відповідальність і йду туди особисто разом із кількома рятувальниками, щоб винести людям їхнє майно», — сказав міністр.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>