В антипригарних сковорідках виявили смертельну небезпеку

14:55, 28.06.2018
В антипригарних сковорідках виявили смертельну небезпеку

В антипригарному покритті приховані дуже шкідливі хімікати

Хімікати, які використовуються в сковорідках з антипригарним покриттям, потрапляють у питну воду і можуть викликати рак. Такого висновку дійшли американські дослідники.
 
За даними Агентства із захисту довкілля із Вашингтона, мікроскопічні частинки в хімікатах, що застосовуються для антипригарного кухонного посуду, непромокаючого одягу та деяких килимів, розщеплюються і тим самим проникають у харчовий ланцюжок, передає "МедикФорум".
 
Попередні дослідження дійшли висновку про те, що ці хімічні речовини пов'язані з раком, підвищеним рівнем холестерину і зниженням функціонування імунної системи. Вчені виявили ці речовини у кожній третій упаковці для продуктів харчування. 
Виробники стверджують, що використовують хімікати для продовження терміну служби своїх виробів і для їхньої більшої безпеки.
 
Зазначається, що в антипригарних покриттях використовуються хімічні речовини, які збільшували ризик пухлин печінки, підшлункової залози і яєчок у лабораторних тварин. Вони також знижували їхню фертильність.
 
Серед інших ризиків впливу цих речовин на здоров'я відзначаються збільшення ваги, гормональні зміни, порушення у роботі щитовидної залози, дефіцит ваги дітей при народженні та запальні хвороби кишечника. 
 
Ці хімікати проникають в їжу при надмірному нагріванні посуду або після того, як її дряпають. Коли посуд, одяг або килими виявляються на сміттєвих звалищах, то хімікати можуть проникати в ґрунт, звідки вони потрапляють у воду і назад у харчовий ланцюжок.