Звільнення Києва: Зеленський вшанував пам'ять полеглих воїнів, фото

13:34, 06.11.2021
Звільнення Києва: Зеленський вшанував пам'ять полеглих воїнів, фото

Володимир Зеленський під час заходів з нагоди Дня визволення Києва від нацистських загарбників. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський, а також голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, секретар РНБО Олексій Данілов та міністр оборони Олексій Резніков вшанували пам’ять полеглих воїнів під час заходів з нагоди Дня визволення Києва від нацистських загарбників у суботу, 6 жовтня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

Глава держави заявив, що українці ніколи не забудуть подвиг бійців, які звільнили Київ від нацистських загарбників.

 

"Визволення Києва - це історія безмежної байдужості й жорстокості «великих» керівників і безмежного подвигу великих бійців, які звільнили місто від нацистів. Ми не забудемо їх ніколи! Ми вдячні їм назавжди!", - наголосив Зеленський з нагоди 78-ї річниці визволення столиці України.

 

І додав: «Вічна пам'ять і слава всім, хто звільнив Київ від нацистських загарбників».

 

Зазначається, що керівники держави поклали квіти у залі пам'яті Пам’ятника - музею визволення Києва, що розташований на території Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» у селі Нові Петрівці Київської області.

 

Присутні вшанували пам’ять загиблих визволителів Києва хвилиною мовчання.

 

Також Зеленський оглянув монумент «Символ миру» на алеї музею-заповідника.

 

За офіційними даними, втрати у битві за Дніпро сягають 417 тисяч загиблих. У боях за Київ полягло до 240 тисяч солдатів і офіцерів.

 

Але згідно з підрахунками низки істориків, загальна кількість загиблих як мінімум удвічі більша, адже мобілізованих через польові військкомати часто не брали на військовий облік, щоб не погіршувати статистику втрат.

 

«Навіть не вдягнуті у форму і вкрай погано озброєні, сотні тисяч наших предків були кинуті в бій за визволення Києва. На вірну смерть. Ми ніколи не забудемо, якою ціною 6 листопада 1943 року столицю України було звільнено від нацистських окупантів», – наголосив президент.

 

Біля монумента Зеленський також поспілкувався з учасниками бойових дій на сході України – братами Олександром та Андрієм Мережками і подякував їм за службу і самовідданість.

 

У родині Мережків два покоління чоловіків є учасниками двох різних воєн: Другої світової та війни за незалежність і територіальну цілісність України. Андрій – один з воїнів-«кіборгів», які захищали Донецький аеропорт.

 

 

«Дякую вам за службу, за вашу самовідданість», – сказав Президент.

 

Директор музею-заповідника Іван Вікован розповів Зеленському, що комплекс «Битва за Київ у 1943 році» започатковано в 1945-му, і на сьогодні його фонди налічують 15 тисяч предметів. Це документи й фотографії часів Другої світової війни, подій на сході України, археологічні, етнографічні, нумізматичні колекції, твори живопису.

 

У 2014 році на території музею відкрито пам’ятний знак «Невідомому солдату» на місці перепоховання останків 26 бійців Червоної Армії, загиблих під час оборони Києва.

 

В останні роки в експозиціях музею-заповідника відображені події форсування Дніпра, перебіг Київської наступальної операції, а також представлені речі учасників Революції гідності, Героїв Небесної сотні, Антитерористичної операції на сході України.

 

Також на території музейного комплексу розташована виставка зразків бойової техніки, каплиця Святого Георгія Переможця на згадку про захисників і визволителів Києва, пам’ятник воїнам-мотоциклістам, Стіна пам’яті – 11 горельєфів Героїв Радянського Союзу – вихідців із Вишгородського району Київщини.

 

 

Наразі планується створення на території музею-заповідника Центру національно-патріотичного виховання.

 

Зокрема, у планах – побудувати нове приміщення для музею Української військової звитяги. Там буде передбачено виставкові й експозиційні площі, фондосховища, кіно- та конференц-зали. Крім того, до 80-ї річниці звільнення Києва від нацистських загарбників заплановано спорудження монумента «Захисникам України».

 

Нагадаємо, 6 листопада 1943 року Київ був визволений від нацистських загарбників. Це відбулось у результаті Київської наступальної операції. Під час визволення Києва радянські війська зазнали величезних втрат, адже за негласним наказом Сталіна столицю України треба було взяти до чергової річниці Жовтневої революції.

 

Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941-го до 6 листопада 1943 року.

 

Як повідомляла «УМ», одіозний нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива розстріляв портрет Бандери і поклав квіти Ватутіну з нагоди звільнення Києва від фашистів.