Тисячі пінгвінів скупчились біля полярної станції «Академік Вернадський», фото

15:24, 19.07.2021
Тисячі пінгвінів скупчились біля полярної станції «Академік Вернадський», фото

Пінгвіни тримаються зовсім неподалік станції і схоже не планують кочувати на північ. (Фото Оксани Савенко)

Біля української полярної станції «Академік Вернадський»  зібралися тисячі пінгвінів. 

 

Науковці кажуть, що це сталося через глобальне потепління.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Національний антарктичний науковий центр на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Коли в Антарктиці зима, то пінгвіни, що живуть біля української станції, відпливають дещо північніше. Це обумовлено тим, що вони харчуються крилем і потребують відкритої води для полювання на здобич.

 

 

Щороку акваторію навколо «Вернадського» на зиму сковує крига, тому пінгвіни кочують у пошуках відкритої води. Однак в останні роки клімат суттєво змінюється і зими стають теплішими.

 

Відтак ділянки відкритої води в районі архіпелагу Вільгельма, де розташована станція, зараз можна знайти впродовж усієї зими. Тож тепер пінгвіни тримаються зовсім неподалік станції і схоже не планують кочувати на північ.

 

У липні полярники зареєстрували надзвичайно великі зимові скупчення пінгвінів: на різних островах в радіусі 20 км від станції відпочивають тисячі особин. Переважно це субантарктичні пінгвіни Дженту чи Аделі.

 

Водночас такі скупчення пінгвінів приваблюють морських леопардів і косаток, які полюють на них.

 

 

«Ось так наслідки зміни клімату і потепління можна безпосередньо спостерігати в Антарктиці завдяки пінгвінам», — резюмують науковці.

 

Додамо, що вже тиждень Західна Європа потерпає від наслідків глобального потепління — там випала рекордна кількість опадів. Науковці кажуть, що у найближчі десятиліття глобальні зміни клімату спровокують рекордну спеку та більш руйнівні повені, ніж ті, що зараз відбуваються у Європі.

 

При підвищенні температури на один градус Цельсія атмосфера може поглинати приблизно на 7% більше вологи. Додаткова вологість, спричинена глобальним потеплінням, призводить до збільшення кількості опадів у довгостроковій перспективі.