Росію обурила форма збірної із Кримом і гаслами «Слава Україні» і «Героям слава», відео

20:21, 06.06.2021
Росію обурила форма збірної із Кримом і гаслами «Слава Україні» і «Героям слава», відео

Футболісти національної збірної гратимуть у формі з обрисами мапи України.

Українська національна збірна з футболу представила свою нову патріотичну форму, в якій вона виступатиме на чемпіонаті «Євро-2020», який через карантин перенесли на рік і який стартує у Римі 11 червня 2021 року.

 

Форма українських футболістів одразу розлютила окремих політиків Росії, адже на ній зображено обрис мапи України з міжнародно визнаними кордонами (включно з окупованим Кримом), а також є ненависні Кремлю гасла: «Слава Україні!» і «Героям слава!».

 

Як повідомляє Україна молода, нову форму збірної України з футболу презентував у соцмережах президент Федерації футболу України Андрій Павелко і оприлюднив відповідне відео у неділю.

 

 

«Національна збірна Україна виступатиме на Євро-2020 в новій – особливій формі. Головним її атрибутом стане оберіг і символ, дорогий серцю кожного українця. Це найцінніший для всіх нас обрис нашої країни. Єдиної і неподільної батьківщини з Кримом, Донецьком, Луганськом, Києвом, моїм рідним Дніпром, Львовом, Одесою і усіма містами і селами, де головною мелодією з дитинства є мелодія національного гімну.

 

Де на «Слава Україні!» відповідають гаслом «Героям слава!» і яке тепер також буде на формі та надихатиме наших футболістів на нові перемоги», – написав Андрій Павелко.

 

І додав: «Ми віримо, що силует України додасть сил гравцям, адже вони битимуться за всю Україну. А вся Україна, від Севастополя та Сімферополя до Києва, від Донецька і Луганська до Ужгорода, підтримуватиме їх у кожному матчі».

 

 

На думку пана Павелка, це надзвичайно важливо і для футболістів, які дуже хвилюються і мріють виступити якнайкраще на Євро-2020, і для мільйонів вболівальників, які вірять у команду Андрія Шевченка.

 

«Футбол і національна збірна — єднають Україну! Слава Україні!», - підсумував президент ФФУ.Зауважимо, що гасло "Слава Україні!" написано на домашній жовтій та резервній білій формі українських футболістів, а відповідь на нього – "Героям слава!" написано на виїзній синій формі.

 

 

Водночас, одразу після презентації форми в Росії встигли обуритися через те, що на формі зображений український Крим. Зокрема, у Державній думі Росії закликали УЄФА цю форму заборонити.

 

Так, офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що таким кроком Україна створює «ілюзію неможливого», а також назвала гасло «Слава Україні!» «нацистським кличем».

 

А ось депутат Державної думи РФ Дмитро Свищов узагалі закликав УЄФА заборонити Україні виступати в такій формі:

 

«Це вираження певної політичної позиції, яка різниться з позицією нашої країни. Конфлікт закладено, використовуючи форму. Понад те, наші команди можуть зустрітися. Навіщо виступати на Євро, якщо ти їдеш висловлювати свою політичну позицію? Є міністерства закордонних справ, можна доводити свою позицію іншим способом, а не на спортивних полях».

 

Як повідомляла "УМ", Євро-2020 триватиме з 11 червня по 11 липня 2021 року. У межах групового етапу наша збірна 13 червня зіграє з Нідерландами, 17 червня — з Північною Македонією, а 21 червня — з Австрією.

 

Через карантинні обмеження на них пустять обмежену кількість глядачів.

 

Нагадаємо, у 2018 році Верховна Рада затвердила вітання "Слава Україні!" у війську та в поліції.