День Соборності: діаспоряни записали для українців світу вітальне відео

20:43, 21.01.2021
День Соборності: діаспоряни записали для українців світу вітальне відео

Українці Латвії під час однієї з проукраїнських акцій.

Представники української діаспори та друзі нашої країни з Латвії, Литви, Естонії, Росії, Португалії, США представили вітальний відеоролик до українців світу з нагоди Дня Соборності України, який відзначається 22 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, вітальний ролик діаспоряни оприлюднили на сторінці Товариства підтримки України у Facebook.

 

«102 роки тому відбулося проголошення  Акта Злуки Української Народної Республіки із Західно-Українською Народною Республікою. І сьогодні, коли на сході України вже сім років йде війна з агресором Росією за збереження територіальної  цілісності  України, а на політичній арені знову тяжіють два вектори-на Схід і на Захід, відзначення Дня Соборності України має велике значення», - зазначає представниця Громади укрїнців Вільнюса (Литва) Наталія Шертвітєнє.   

 

Представники українських громад наголошують:

 

«Знати свою історію, вшановувати пам’ять героїв, які боролися і боряться сьогодні за єдину Україну, підтримувати й допомагати Україні - так ми вже багато років живемо далеко від рідного дому. COVID-19 змінює світ, змінює і нас, та незмінною залишається наша любов до України , наше бажання бачити Батьківщину вільною і щасливою європейською державою. В єдності сила! В територіальній єдності, в єдності політичних сил і в духовній єдності України і її діаспори».

 

Водночас керівник латвійського Товариства підтримки України Тетяна Лазда зауважила у коментарі Укрінформу, що українці за кордоном не могли оминути таке велике свято, як День Соборності України. Тому, зв’язавшись зі своїми друзями в різних країнах, підготували вітання до 22 січня.

 

За її словами, для відео кожен самотужки підбирав слова, серед яких, зокрема, були вірші Ліни Костенко, Олекси Кобця (Олексія Варавви), Валерії Кропівної, рядки зі стрілецьких пісень, а також свої прості слова від серця чи просто фотографія з флешмобу #УкраїнаЄдина.

 

З Днем Соборності Україну вітали українці і друзі України з Литви - Громада українців Вільнюса, Латвії - Товариство підтримки України, Естонії - Конгрес українців Естонії, Росії - Сімейний гурток по плеканню української культури і мови «Збіжжя», місто Омськ, Португалії - Асоціація солідарності, взаємодопомоги та культури «Добре Серце» та волонтерка з США.

 

 

Зауважимо, що українці з Омська брали участь у допомозі українським політв’язням, зокрема носили передачі у в’язницю Євгену Панову, якого було звільнено після обміну 2019 року.

 

Нагадаємо, 22 січня 1919 року був проголошений Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. З 1999 року День Соборності офіційно відзначається в Україні та українському світі.

 

Як повідомляла «УМ», віртуальний ланцюг національної єдності, який простягнеться від Києва аж до кримського Сімферополя, цього року побудують онлайн. Усі бажаючі можуть зареєструватися та стати пліч-о-пліч з іншими не байдужими у День Соборності.