Салат гербовий: українці критикують кращий ескіз великого Державного герба, фото

20:51, 19.11.2020
Салат гербовий: українці критикують кращий ескіз великого Державного герба, фото

Екскіз великого Державного герба України авторства Олексія Кохана.

Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України оголосив переможців у четвер.

 

Переможцем визнано екскіз Заслуженого художника України, головного художника журналу «Перець» Олексія Кохана, який є співавтором Малого державного герба України (1992 р.).

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час брифінгу.

 

За його словами, журі отримало 125 робіт. З них до конкурсу було допущено 112 робіт.

 

 

«Пройшло кілька турів голосування, в результаті визначено переможця. Не було призначено другу премію, проте було призначено третю премію. Я радий, що сьогодні оргкомітет ухвалив рішення і було обрано переможця. І цей переможець Олексій Кохан. Відповідно з ним Мінкульт укладе угоду», - сказав пан Ткаченко.

 

Третю премію отримує колектив авторів: Іван Турецький, Лук`ян Турецький, Ігор Глоба, Дмитро Дубілет, Іван Сварник.

 

 

Водночас, колишній керівник Українського інституту національної пам’яті, нардеп Володимир В’ятрович лаконічно прокоментував цю новину під постом міністра Ткаченка: «Салат гербовий».

 

Чимало користувачів соцмереж грунтовніше критикують вибір журі. Так, директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило наголошує:

 

«З канонічної точки зору Архангел має бути зверху на корогві, а не тримати щит. А от козак має тримати щит... Не може Архангел стояти під козаком, це явища зовсім різної природи і «різних світів. Божественне не може розміщуватись нижче людського... Це суперечить канонічним та теологічним нормам любої релії, зокрема християнської...».

 

Чимало користувачів також пишуть, що найкращим гербом України є тризуб і іншого не треба. Дехто вказує, що Архангел Михайло, який є покровителем Києва, на ескізі Кохана більше схожий на медсестру в гермошоломі космонавта, а інші пишуть про "несмак", "шароварщину forever" тощо. 

 

 

Тим не менше міністр юстиції Денис Малюська повідомляє: «Далі буде підготовлено технічний опис та юридичні нюанси використання проєкту великого Державного герба. І напрацювання будуть передані від Кабміну до Верховної Ради. Далі народні депутати опрацюють і зареєструють відповідний законопроєкт. Відтак порядок використання, опис державних символів, зокрема великого Державного герба буде оформлений законом».

 

Як повідомляла «УМ», Кабінет Міністрів 30 вересня ухвалив постанову про проведення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Відповідно до постанови про проведення конкурсу, до 1 грудня 2020 року Міністерство культури та інформаційної політики мало подати Міністерству юстиції пропозиції за результатами конкурсу для врахування їх під час розроблення проєкту Закону України «Про державні символи України».

 

Тоді ж уряд утворив Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу. Співголовами оргкомітету було призначено міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка і міністра юстиції Дениса Малюську.

 

Конкурс тривав з 1 жовтня до 1 листопада. На засіданні 11 листопада Кабінет Міністрів врегулював питання виплати премій переможцям конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України. Для відзначення авторів кращих проєктів ескізів передбачено: перша премія – 100 тис. грн; друга премія – 50 тис. грн; третя премія – 30 тис. грн.

 

Довідка: Згідно зі ст. 20 Конституції, Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

 

Конкурс ескізів великого герба України оголошували вже тричі: у 1991-му, 2001-му та 2007 роках, однак щоразу безрезультатно.