Протести у Білорусі: у Мінську силовики штурмували барикади, десятки поранених, фото

01:16, 10.08.2020
Протести у Білорусі: у Мінську силовики штурмували барикади, десятки поранених, фото

Автозак білоруських силовиків таранить натовп протестувальників у Мінську. (Фото видання "Наша Ніва")

Незгодні з неофіційними результатами президентських виборів білоруси вийшли на масові акції протесту в Мінську та інших великих містах Білорусі в ніч на понеділок.

 

Люди спочатку лише скандували гасло «Уході!» на адресу президента Олександра Лукашенка, а коли спецпризначенці ОМОНу застосували жорстку силу і почали масові затримання протестувальників, білоруси почали зводити барикади зі сміттєвих баків, будівельних матеріалів та металевих парканів.

 

Тоді як силовики пішли на штурм і застосували гумові кулі, водомети, світло-шумові гранати і сльозогінний газ.

 

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють журналісти і користувачі соцмереж з місця подій.

 

 

До центра Мінська стягли силовиків ще вдень у неділю, а центральні площі - перекрили. Метро Мінська працювало без зупинок поїздів на станціях у центрі столиці.

 

Перевірити всі повідомлення з Білорусі складно через проблеми з інтернетом на місці. У багатьох мешканців країни не відкриваються сайти незалежних ЗМІ, у центрі Мінська "лежить" мобільний інтернет. Влада Білорусі пояснює це DDoS-атаками.

 

 

Також на вулицях в центрі Мінська влада завчасно вимкнула освітлення, але сотні людей почали підсвічувати мобільними, направивши екрани догори.

 

Найбільше обурення викликало те, що автозак білоруських силовиків протаранив натовп протестувальників у Мінську.

 

Як повідомляє «Єврорадіо», вочевидь, водій хотів налякати протестувальників і рухався з великою швидкістю. Один з мітингарів стрибнув на бампер машини і його ледь не роздавило. Чоловік весь у крові, медики намагаються його реанімувати.

 

За даними «МБХ-медиа», постраждалого забрали в лікарню. Tut.by пише, що інші підбігли на допомогу, але в них кинули світло-шумові гранати. Люди почали кричати «Вбивці!» ОМОНівцям.

 

Відомо про другого постраждалого, у нього відкритий перелом (стирчить кістка з п'ятки), його також забрали лікарі.

 

 

Одна з гранат потрапила у груди демонстранту Роману Зайцеву, його також  госпіталізували. Побили й журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Його забрала «швидка.

 

Також силовики стріляли по демонстрантах гумовими кулями, є поранені в ноги.

 

 

За словами кореспондента ВВС, "ОМОН" ввечері в неділю великою колоною відтіснив протестувальників з проспекту Переможців. За силовиками їхали автозаки, куди саджали тих, кого вдавалося схопити.

 

 

Протестувальники, коли наближався ОМОН, кидалися в різні боки, щоби уникнути затримання. Підрахувати їхню кількість неможливо. Загін міліції особливого призначення почав відтісняти людей у бік парку 50-річчя Перемоги за стелою.

 

Повідомлення про сутички зі сльозогінним газом надходять і з міста Гродно, де силовики «затримують усіх без розбору».. Колону протестувальників зафільмували і в Бресті, де силовики також почали жорсткі затримання із побиттям. У Могильові силовики розігнали людей, що зібрались у центрі міста.

 

Водночас у Новополоцьку силовики не заважали протестувальникам висловлювати свою позицію.

 

 

Невдовзі опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тіхановська звернулася до правоохоронців та військових через опозиційне інтернет-видання TUT.BY. У ньому вона «попросила міліцію і війська пам’ятати про те, що вони частина народу».

 

Пані Тіхановська також попросила своїх виборців запобігати провокаціям і не давати приводу застосовувати проти них насильство: «Я знаю, що білоруси прокинутися завтра вже в новій країні і сподіваюся на те, що завтра будуть тільки хороші новини. Будь ласка, зупиніть насильство. Перш за все, офіцери, я знаю, що ви можете це зробити».

 

Як повідомляла «УМ», Національний екзит-пол засвідчив перемогу чинного глави держави Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі, який отримав підтримку 79,7% виборців. Його головна суперниця Світлана Тіхановська отримала  підтримку 6,8% голосів.

 

Оголошення цих результатів викликало обурення білорусів, які вийшли на вулиці. 

 

ОНОВЛЕНО: Станом на 2.00 ночі, за підрахунками правозахисників, силовики затримали близько 130 протестувальників: 54 людини у Мінську і ще 75 в інших містах Білорусі.