В містах України провели акцію «Рік Зеленського – рік реваншу», фото

16:30, 24.05.2020
В містах України провели акцію «Рік Зеленського – рік реваншу», фото

Громадська організація «Рух Опору Капітуляції» організувала всеукраїнську акцію протесту «Рік Зеленського - рік реваншу» на яку вийшли десятки тисяч українців в різних містах України. До акції долучилося чимало інших громадських організацій і опозиційних політиків, зокрема, з «Європейської солідарності», «Національного корпусу», «Демократичної сокири» та «Свободи».

 

«Рік Зеленського – це рік реваншу, й ми щодня в цьому переконуємося! Тому 24 травня виходимо на Майдан або на площі своїх міст – зупинимо реванш разом!», – закликала організація «Рух Опору Капітуляції» напередодні.

 

Акція також проходила під гаслом «Стоп реванш». Активісти зазначили, що у такий спосіб вони показують, що Україна «чинить опір реваншу – Росії, олігархам та регіоналам».

 

 

Як повідомляє «Україна молода», учасники акції масово викладають фото і відео із заходу в соцмережах під хештегом #стопреванш. На акції в різних містах є багато журналістів, за порядком стежать численні правоохоронці.

 

Найвелелюднішою була акція протесту в Києві: тисячі учасників зібралися на Майдані Незалежності о 14.00.

 

Повідомляється, що ситуація на Майдані Незалежності залишається спокійною, тут збираються різні активісти, громадські об'єднання. Протестуючі вважають, що Зеленський веде Україну в "московську пастку".

 

 

Активісти озвучили зі сцени конкретні пропозиції, які стосуються того, що Україна здає свої позиції як на міжнародному рівні, так і на внутрішньому. Все тому, що в Україні під час президентства Володимира Зеленського почали повертатися проросійські сили, зокрема, повертаються непокараними і політики часів Віктора Януковича.

 

Мітингарі вимагають від президента "припинити політику капітуляції перед Росією", звільнити утримуваних добровольців, волонтерів та майданівців і відновити зближення України з ЄС та НАТО. Також серед вимог - звільнення глави Офісу президента Андрія Єрмака.

 

Ексміністр освіти Сергій Квіт, який є членом Стратегічної ради "Руху опору капітуляції", на питання журналістів, чи триватимуть подібні акції далі, відповів, що у мітингарі не хочуть розхитувати ситуацію в державі.

 

 

Крім того, організатори акції зазначають, що боєздатність армії знизилась на багато разів. «Більшість реформ, які проводились у Збройних Силах при минулій владі, і які не встигли завершитись, зокрема - це реформа службового житла, система реформи харчування ЗСУ, перехід на стандарти НАТО, все це гальмуються, а дещо не працює взагалі», - сказав волонтер ветеран АТО Олександр Погребиський.

 

На асфальті Майдану були позначені місця, де можна стояти, помічені спеціальними позначками, аби можна було зберігати соціальну дистанцію. Щоправда, зробити це складно.

 

Після завершення акції на Майдані активісти рушили колоною до будинку президента України Володимира Зеленського.

 

У Дніпрі всеукраїнська акція протесту "Стоп реванш" стартувала біля Дніпропетровської ОДА. А от жителі Кривого Рогу вийшли на акцію "Стоп реванш" на 95-му кварталі міста біля Стели Героїв.

 

"20 травня – річниця президентства Володимира Зеленського. З цієї нагоди ми, криворіжці, готові висловити свій протест проти реваншистських, капітулянтських та інших ганебних і загрозливих Україні та її державності рішень влади", – вказали організатори акції в місті.

 

                                                                               Запоріжжя.

 

У Запоріжжі на акцію теж зібралося багато людей на площі Фестивальній. Водночас усі учасники були в масках і намагалися тримати соціальну дистанцію.

 

У Харкові люди з плакатами зібралися на площі Свободи. Присутні вважають, що політика Офісу президента не сприяє завершенню війни з Росією, а також розвитку економіки України.

 

                                                                                Харків. 

 

Як повідомляла "УМ", 20 травня президент Зеленський провів пресконферецію з нагоди річниці своєї інаугурації. На захід не було акредитовано багато журналістів і ЗМІ, в тому числі Банкова відмовила в акредитації і "Україні молодій".