День пам'яті і примирення Зеленський зустрів на кордоні з Росією, фото, відео

15:17, 08.05.2020

Президент України Володимир Зеленський відвідав меморіальний комплекс "Україна – визволителям" у смт Мілове, яке розділене кордоном між Україною та Росією.

 

Як інформує УМ, про робочу поїздку у Луганську область повідомила пресслужба президента Зеленського. 

 

Президент поклав квіти біля Вічного вогню, а також встановив лампадки біля скульптурної композиції – солдата, який знімає головний убір перед рідною землею, а до його грудей припала визволена з нацистської неволі жінка.

 
Постамент зовні нагадує бліндаж. Всередині – музей "Землянка". На постаменті напис: "Україна – визволителям". Скульптурна композиція – лише частина меморіального комплексу в центрі селища.
 
 

"Поряд з пам’ятником – братська могила. В ній спочивають сотні відомих і невідомих солдатів, які загинули під час визволення Мілового. 1066 імен полеглих героїв висічено на 27 меморіальних дошках біля братської могили. Неподалік від цього місця розташоване селище Півнівка, яке було першим населеним пунктом, де в грудні 1942 року почалося вигнання нацистських окупантів з української землі", - повідомляє пресслужба..

 

 
 
Президент звернувся до українців у відеозверненні, яке записав неподалік села Півнівка на Луганщині.
 
 
Зеленський зазначив, що сьогодні українці вшановують пам’ять усіх ветеранів, що протидіяли нацистам, усіх підпільників, військовополонених, остарбайтерів, бранців концтаборів, дітей війни та кожного, хто постраждав від нацистської окупації.
 
 
Президент наголосив, що українці не мають права забути, яку ціну заплатили їхні предки, щоб вони мали можливість зараз жити.
 
 
"Перегляньте сьогодні фотографії дідусів та бабусь, прадідів та прабабусь. Перечитайте їхні листи. І без зайвих пафосу та помпи, про себе, просто в душі, скажіть їм дякую. Вони почують і знатимуть, що ми памятаємо", — закликав Зеленський.
 

Як повідомляла УМ, в Україні 8 травня відзначають День пам’яті та примирення, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Цього року через епідемію COVID-19 і карантин в Україні не буде масових заходів у ці дні, але прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив місцевій владі відзначити ветеранів війни 1941-1945 років.