Архієпископ Сергій: В ОРДО найбільше принижують парафіян ПЦУ

09:31, 01.03.2019

Окупанти на непідконтрольній території Донеччини найбільше принижують парафіян Православної церкви України.

 

Про це розповів архієпископ Донецький і Маріупольський ПЦУ Сергій, в інтерв'ю "Радіо "Собода".

"Гоніння на нашу церкву там колосальне. Ще хочу сказати, що Московикий патріархат не стосується цього переєстраційного процесу. Це виключно для Київського патріархату, для мусульман і протестантів. Але найбільше гноблять нашу церкву", - розповів архієпископ.

За його словами, у багатьох храмах відключили світло, воду, обрізали комунікації, мотивуючи тим, що "офіційно вашої релігійної організації на території ДНР немає, вона не зареєстрована".


Й висунула вимогу "зареєструватися за законами республіки".

"Зараз, після всіх гонінь і смертей, залишилося три священики, один диякон і кілька черниць. Всіх інших вигнали, створили всі умови, щоб священики з сім'ями полишали ту територію.По області, на окупованій території, всі парафії закриті”, - розповів єпископ.

До слова, бойовики так званої ”ЛНР” поки ще не висували до священнослужителів ПЦУ вимог щодо заборони їхній діяльності.


В  цьому році з ОРДО вже "депортували" священика ПЦУ , а в минулого року окупанти на непідконтрольній території Донеччини захопили 2 та підірвали один храм Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП).

 

Раніше Епіфаній заявляв, що на тимчасово окупованих територіях Донеччини з 1 березня виникає загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів Православної церкви України, конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної так званій "ДНР" території. 

 

"Підставою для цього є незаконна вимога до громад "зареєструватися за законами республіки". Така вимога не може бути виконана, адже структура, яка видала такий "закон", ніким не визнається державою", йдеться у зверненні предстоятеля ПЦУ.

Зараз, після всіх гонінь і смертей, залишилося три священики, один диякон і кілька черниць. Всіх інших вигнали, створили всі умови, щоб священики з сім'ями полишали ту територію.