Україна пишається внеском у перемогу над нацизмом (фото)

12:46, 09.05.2018

Україна пишається внеском у перемогу у Другій світовій війні і порятунок світу від нацистського поневолення.

 

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи під час складання військової присяги молодим поповненням 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України у середу.

 

"Ми пишаємося внеском українців у досягнення спільної перемоги і порятунок світу від нацистського поневолення. Наш народ, знекровлений передвоєнними колективізацією, Голодомором, великим терором тридцятих років, у полум’ї всесвітньої людської катастрофи втратив кожного п’ятого свого доньку та сина", - зазначив Порошенко.

 

 

Він також нагадав, що Україна через своє геостратегічне становище стала одним із основних плацдармів Другої світової війни, й упродовж 35 місяців на її теренах велися активні бойові дії регулярних військ.

 

 

Президент також зауважив, що маршали і генерали, українці за походженням, очолювали майже половину з 15 фронтів, а загалом серед радянського генералітету періоду Другої світової війни було близько 300 українців.

 

 

"Але, на моє тверде переконання, нацизм здолав передусім солдат. Солдат, який боровся не за Сталіна, а за свою землю, за свій край, за свою родину", - наголосив Порошенко.

 

 

Як повідомляла «УМ», в ніч на середу на території Національного музею участі України в Другій світовій війні відбулася акція "Перша хвилина миру", присвячена 73-ій річниці перемоги над нацизмом.

 

У середу вранці, у виступі з нагоди Дня перемоги Президент Петро Порошенко згадав про маніяків, готових розпалити третю світову та наголосив, що Росія стала на шлях грубого нехтування нормами міжнародного права, руйнації світового порядку та невизнання кордонів.