Україна у своєму праві використовувати «Bayraktar»

10:35, 06.11.2021
Україна у своєму праві використовувати «Bayraktar»

Петро Порошенко під час спілкування з ветеранами російсько-української війни. (facebook.com/petroporoshenko)

Ситуація з «Bayraktar» — це не «око за око, зуб за зуб». І застосування «Bayraktar» не є порушенням Мінських угод.

 

А от використання артилерійських гармат високого калібру, які застосовувалися проти нас, — заборонено Мінськими угодами. Це не відплата, а примус до виконання Мінських угод.

 

Це було абсолютно обґрунтоване, законне застосування. І давно це треба було зробити, бо «Bayraktar» знаходяться на нашому озброєнні ще з часу, коли я був Верховним Головнокомандувачем.

 

Я пишаюся тим, що свого часу ми прорвали блокаду і внаслідок моїх переговорів з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом отримали контракт на «Bayraktar».

 

До речі, з цього приводу проти мене було порушено Зеленським справу. А вже потім «Bayraktar» довели свою надзвичайно високу ефективність під час війни у Нагірному Карабасі. Ми говоримо про те, що «Bayraktar» здатні використовувати різні боєприпаси.

 

І я думаю, що зараз, правильно каже начальник Генерального штабу, що «Bayraktar» будуть застосовуватися регулярно у випадку порушення Мінських угод і застосування заборонених систем проти українських Збройних сил. Вони мають розуміти, що з повітря на них впаде небесна кара Збройних сил України.

 

Я дуже часто буваю на фронті. Зараз наша організація обладнує системами відеоспостереження бригади, які боронять передню лінію оборони, рятуючи життя військових.

 

Якби ви почули, скільки Росія та російські найманці використовують дронів, які скидають на наші позиції гранати, і від цього є і 200-і, і 300-ті ЗСУ, тоді ніхто ніякого занепокоєння не висловлював.

 

Отже, Україна у своєму праві використовувати «Bayraktar», які посилили міць Збройних сил України. І кожен, хто виходить проти України, має чітко розуміти, що кара або реакція буде невідворотна. І може тоді вони не будуть застосовувати і вбивати українців. Я повністю підтримую позицію Збройних сил.