Моє перше знайомство з Моррісоном

23:02, 09.10.2021
Моє перше знайомство з Моррісоном

Володимир В'ятрович рекомендує книгу про Моррісона.

Моє перше знайомство з Моррісоном було «завушне». Його портрет висів у гаражі героїв популярного в середині 1990-тих серіалу «Елен і друзі».
 
Про те хто він, і чому його розмістили на стіні хлопці, які займалися там музикою, я не знав.
 
Хоч на той час вже слухав багато року, зокрема почав активно захоплюватися Deep purple, Led Zeppelin, Queen та іншим класичним роком.
 
Перше усвідомлене слухання Doors не справило враження - забракло драйву у їх музиці.
 
Так було допоки не спіткнувся об Riders of the storm. Теж зовсім не драйвова пісня захопила від першого прослуховування і досі вона одна з улюблених.
 
Потім побачив відео його виступів і захопився творчістю.
 
На сцені Джим - справжній шаман, який гіпнотизував публіку. Своїм глибоким голосом, часом криком, іноді раптовим мовчанням, яке тривало хвилинами, дивними рухами, іноді конвульсіями, доводив натовп до межі, до дверей, які розділяють буття і невідоме.
 
Потім він таки не встояв перед спокусою заглянути за ці двері…
 
Алкоголік, наркоман, хуліган, але також поціновувач Ніцше та один з великих американських поетів минулого століття.
 
Це все про Моррісона. І про нього ця цікава книга видана українською видавництвом "Фабула".
 
Дізнався може не аж так багато нового з його біографії (виявляється він син наймолодшого адмірала ВМС США!), але цілком занурився у шаленство його життя.
 
Те як він захопившись ніцшевською тезою про діонісійську культуру вирішив сам стати Діонісом 1960-тих, під гаслом цієї епохи sex, drugs, and rock’n’roll.
 
Він не просто багато разів перечитав Ніцшеве «Народження трагедії з духу музики», а вирішив її пережити.
 
Він став легендою за життя, тому у його раптову і брутальну смерть чи то від передозу, чи від алкоголю, чи одного і другого водночас, не хотіли вірити.
 
Дехто досі не вірить. Ну бо People are strange і декому важко сприйняти, те про що Моррісон говорив від початку:
 
This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
  • Пісні самонаведення

    Коли почалася війна, сотні тисяч українських чоловіків взяли в руки зброю, змінивши професію. У мене є друг, талановитий музикант і патріот - Іван Леньо, соліст рок-гурту KOZAK SYSTEM. У дорозі, за кермом я із задоволенням слухаю його пісні. >>

  • Хлопці з кварталу - святі люди

    Мені особисто, та і , мабуть, виборцям, було б цікавіше почитати інтерв’ю того самого Юрія Корявченкова (в миру Юзіка), який з трибуни ВР , та і з місця за два роки не вимовив ані слова. А міг би взяти право на репліку і захистити свій Квартал, як їх хтось ображає >>

  • Оксана Линів: мистецтво можливого

    Першою жінкою за 145-річну історію Вагнерівського фестивалю у Німеччині за диригентським пультом управляла оркестром 25 липня уже добре знана в європейському світі класичної музики українка Оксана Линів. Ця подія співмірна трохи не з першим польотом вумен у космос. >>

  • Потішний трубадур Кремля Кіркоров

    В той час як США і країни ЄС закривають візи росіянам, які літали в Крим з території РФ, порушуючи тим самим українське законодавство, сама Україна толерує цю неповагу до нашого суверенітету і територіальної цілісності. >>