Книга пам`яті загиблих - потужна пігулка від компромісів із ворогом

15:45, 14.10.2019
Книга пам`яті загиблих -  потужна пігулка від компромісів із ворогом

“Чесно кажучи, тоді ми розуміли — радянську бюрократичну машину нам не повалити. Але ми хотіли продемонструвати юному поколінню і нашим нащадкам, що без власної держави, без своєї армії, без опору гнобителям всіх мастей їх будуть знищувати, як поголовно знищували тих комуністів у ВКП(б) України, котрі стояли на національних позиціях”.

 

Це слова Василя Кука, який став головнокомандувачем Української повстанської армії після загибелі Романа Шухевича. Армія, що була створена 77 років тому, боролася за відновлення української державності. Воїни УПА билися з німецькими та совєцькими окупантами, зазнавали репресій та жорстоких розправ, а лідери визвольного руху були персональними ворогами Совєцького Союзу.

 

Сьогодні річниця створення УПА, а також День Захисника України. Нині наші захисники та захисниці не ховаються у криївках та не ведуть підпільну боротьбу. Ворог усім добре відомий, а війна йде на наших територіях. Підступність цього ворога лише вдосконалилась із роками.

 

Росія намагається продати нам імітацію миру, в обмін на здачу наших територій, і в обмін на зраду пам`яті про загиблих героїв. Нам пропонують перетворити на “сіру зону” території, за які віддали свої життя наші захисники. Нам пропонують змусити військових відступити. Пропонують залишити людей, відданих Україні, сам на сам, із окупантами та колаборантами.

 

Сьогодні була у Києві у Залі пам`яті. Тут щодня згадують захисників, що загинули на війні з Росією — їхні імена зачитують із книги пам`яті. Послухати це — потужна пігулка від компромісів із ворогом. Та нагадування, що маємо за кожної нагоди дякувати нашим захисникам та захисницям. Не лише у свято варто пам’ятати, що #ЗавдякиТобі наше життя та боротьба триває.

 

Уляна Супрун. Faceebook. 14.09.2019