Зброю для України чехи шукають у Центральній Європі й серед союзників рф

13:21, 18.03.2024
Зброю для України чехи шукають у Центральній Європі й серед союзників рф

Чехія закуповує снаряди для України у країн-союзниць росії.

Ініціативу із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України започаткувала Чехія й навіть знайшла постачальників у всьому світі включно з країнами-союзницями росії.

 

Як інформує УМ, про це пише The Wall Street Journal з посиланням на чеських чиновників.

 

За їхніми словами, радянська спадщина Чехії несподівано знадобилася — країна має звʼязки багатьма країнами Глобального Півдня з великими запасами зброї радянських часів і спроможністю виробляти більше снарядів.

 

Джерела WSJ не розголошують, про яких саме союзників росії йдеться. Чеські чиновники звернулися до країн, які мають або виробничі потужності, або сумісні боєприпаси на складах, і звʼязала їх із західною країною, яка розмістить замовлення та оплатить доставку. Також Чехія організувала б логістику, щоб поставки йшли через власні кордони або через треті країни, аби росія не дізналася про прямий звʼязок між країною походження та Україною.

 

«Тут ключове значення має конфіденційність: ми розмовляємо і будемо розмовляти з ким завгодно, незалежно від їх прихильності чи політичної позиції — за дуже незначними винятками, такими як Північна Корея», — додав радник чеського уряду з національної безпеки Томаш Пояр.

 

Заступник міністра оборони Чехії Ян Жірес зазначив, що Прага зʼясувала невідповідність між дружнім ставленням деяких урядів до рф публічно та їхньою відкритістю до ведення бізнесу з союзниками України.

 

Загалом Чехія знайшла 800 тисяч артилерійських снарядів від різноманітних коаліцій постачальників по всьому світу, а також виявила ще 700 тисяч, які зможе закупити за рахунок додаткового фінансування.

 

Наразі Чехія спільно з партнерами змогла зібрати частину коштів на закупку першої партії артилерійських снарядів для України. Ідеться про 300 тисяч боєприпасів із 800 тисяч обіцяних. Країна продовжує шукати партнерів, щоб далі підтримувати Україну в її боротьбі проти російського агресора. Згоду на участь в ініціативі вже дали Німеччина, Франція, Литва, Латвія, Нідерланди, Люксембург, Норвегія і Португалія.

 

Як повідомляла УМ, єврокомісія виділила на виробництво снарядів пів мільярда євро.